Arama

İslam uygarlığının matematiğe dair keşifleri

Tarihte pek çok matematiksel fikrin İslam uygarlığının en parlak dönemlerini yaşadığı zamanda gerçekleştiğini biliyor muydunuz? Bin yılı aşkın bir süre önce, Müslüman âlimler matematiğin temellerini atan birçok gelişmenin mucidi oldular. Bu matematikçilerin çoğu, 800'lü yıllarda Dârülhikme'nin içinde bulunduğu Irak'ta ve İran'da yaşadılar. 1-9 arası modern sayılar, 0'ın keşfi, ondalık kesirler ve matematiksel işlemlerin pek çoğunun temeli o dönemde atıldı. İslam uygarlığının matematiğe dair keşiflerini derledik.

  • 17
  • 20
SAYILAR AVRUPA’YA ÜÇ FARKLI KAYNAKTAN GELDİ
SAYILAR AVRUPA’YA ÜÇ FARKLI KAYNAKTAN GELDİ

Arap sayıları Avrupa'ya üç kaynaktan gelmiştir: 10'uncu yüzyılın sonlarında Kurtuba'da eğitim gördükten sonra Roma'ya dönen Gerbert (Papa Sylvester I)'den; Hârizmî'nin (ikinci gubarî Arap sayılarını içeren) ikinci kitabından; 12'nci yüzyılda kitabı tercüme eden Chesterli Robert'den. Arap sayılarının Avrupa'ya gelirken izlediği bu güzergâhtan Sayı Sözcükleri ve Sayı Simgeleri adlı eserinde dönem tarihçisi Karl Menniger ve ayrıca 13'üncü yüzyılda bu sayıları öğrenerek Avrupalı kitlelere ulaştıran Fibonacci bahsetmektedir.

Fibonacci bu sayıları, Bağdat ve Musul'daki okullarda (cebir ve eşzamanlı denklemler dâhil) matematik dersleri veren Sidi Ömer adlı bir hocadan ders almak üzere babası tarafından gönderildiği Cezayir'in Bougie şehrinde öğrenmiştir.

  • 18
  • 20
0 SAYISINI KULLANARAK HER RAKAMI YAZABİLDİLER
0 SAYISINI KULLANARAK HER RAKAMI YAZABİLDİLER

Liber Abaci adlı ünlü Latince eserini yazmadan önce İskenderiye, Kahire ve Şam kütüphanelerini de ziyaret eden Fibonacci, bu eserinin ilk bölümünde Arap sayılarına değiniyordu.

Fibonacci, bu yeni sayıları şu şekilde takdim ediyordu: "Hintlilere ait dokuz sayı şunlardır (soldan sağa): 987654321. Bu sayılarla ve Arapların "cephirum" (şifre) adını verdiği "0" sayısı kullanılarak arzu edilen her rakam yazılabilmektedir."

  • 19
  • 20
BU GELİŞMELER HESAPLAMA SİSTEMİ SAYESİNDE MÜMKÜN OLDU
BU GELİŞMELER HESAPLAMA SİSTEMİ SAYESİNDE MÜMKÜN OLDU

Müslüman matematikçilerin sayısal yöntemlerde kaydettiği gelişmelerin çoğu Arap sayılarıyla uygulanan bu hesaplama sistemi sayesinde mümkün olmuştur. Artık Ebü'l Vefâ ve Ömer Hayyam gibi matematikçiler sayesinde, sayıları kök içerisinden çıkarabilmek mümkündü.

Kereci'nin üslü sayılara yönelik binom teoremini keşfetmesi, ondalık sisteme dayalı sayısal analizin geliştirilmesinde önemli bir faktör oldu. 14'üncü yüzyılda Kâşî, hem cebirsel sayıların yakınsanmasında, hem de pi sayısı gibi gerçek sayılarda kullanılmak üzere, ondalık kesirlerin geliştirilmesine katkıda bulundu.

  • 20
  • 20
ONDALIK KESİRLERİN MUCİDİ OLDU
ONDALIK KESİRLERİN MUCİDİ OLDU

Ondalık kesirlere o kadar önemli katkılarda bulundu ki yıllar boyunca bu insanlar ondalık kesirlerin mucidi olarak anıldı. Bu alanda ilk olmamakla beraber Kâşî, sayıların …ncı, …nci kökünü hesaplamak için bir algoritma geliştirdi; bu algoritma, yüzyıllar sonra İtalyan ve İngiliz matematikçiler Ruffini ve Horner tarafından bulunan yöntemlerin özellikli bir uygulamasına tekabül ediyordu.

Özellikle cebir, sayı teorisi ve sayı sistemleri alanlarında tanınan Arap matematikçilerin geometri, trigonometri ve matematiksel astronomi alanlarında da önemli katkıları oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN