İslam'ın Avrupa'daki mührü Endülüs’ün Batı'ya 10 hediyesi
8'inci yüzyılda İslam'ın Avrupa'daki mührü olan Endülüs, parlak bir medeniyete ev sahipliği yaparken Batı, dine aykırı kabul edildiği için aklî faaliyetlerin yasaklandığı "karanlık çağ" denilen bir dönemin içerisindeydi. Endülüs, yanmayan kâğıttan gece okunan mürekkebe, günümüzde hala kullanılan tıbbı aletlerden eğitim sistemine dünya tarihine damga vuran büyük bir miras bıraktı. İşte İslam'ın Avrupa'daki mührü Endülüs'ün Batı'ya 10 hediyesi...
Giriş Tarihi: 22.01.2019
11:25
Güncelleme Tarihi: 22.01.2019
12:54
MEVSİME GÖRE KIYAFET AYRIMINI ZİRYAB YAPTI
Düzenli banyo yapma fikrini de ona aitti. Modanın öncüsü olarak aynı zamanda erkek tıraşında yeni stiller geliştirip farklı saç şekilleri tasarladı. Doğunun lüks kıyafetlerinin de onun aracılığıyla Avrupa'ya intikal etti.
10. yüzyılda Endülüs'te sokakların lambalarla aydınlatılırdı. Şehirde bulunan kütüphaneler, camiler dışında umumî hamamlar ve içinde musluktan suların aktığı hastanelerin vardı. Endülüs Müslümanları hidrolik mühendisliğinde uzmanlaşmaları sayesinde kemerli su yolları yapıp dağların eteklerinden başkent Kurtuba'ya su getiriyordu. Kanalizasyon sistemi de mevcut olan Endülüs'te aynı zamanda bu sayede yağmur suları sokaklardan kolayca çekilip gidiyordu. Aynı dönemde Avrupa'nın Paris, Londra gibi şehirleri geceleri zifiri karanlıkta batak ve çamur içindeyken Endülüs şehirleri ışıl ışıl ve tertemizdi.
ENDÜLÜS MÜSLÜMANLARININ ÇIĞIR AÇAN TEKNİĞİ
Suyun buharlaşarak azalmasını önlemek için yer altından kanallarla nakli ni İspanya'da ilk defa Endülüs Müslümanlar uyguladı ve bu teknik daha sonra Güney Amerika'ya da götürüldü.
Endülüslü kadınlar geniş bir hürriyete sahiptiler. Sokaklarda rahatça dolaşır, halkalar oluşturarak sohbet ederler ve vakit namazlarını da çok defa camide kılarlardı.
Avrupa'da hastalar, içlerine kötü ruhlar veya şeytanın girdiği düşüncesiyle cezalandırılırken, Endülüs'te insanî şartlar altında, üstelik ücretsiz olarak tedavi ediliyordu. Endülüs'te pek çok hastane bulunuyordu. Halifelik döneminde yalnız Kurtuba'da irili ufaklı elli kadar hastane nin mevcut olduğu bilinir.