Arama

İsmet İnönü yerli uçak üretimini nasıl engelledi?

Ülkemizin son yüzyılda yetiştirdiği en önemli, aktif, girişimci ve vizyoner kişiliklerinden olan Nuri Demirağ, demiryollarında verdiği katkıyı Türk havacılığı için de gösterdi. Kurduğu atölyede ilk yerli uçağımızı ürettiği gibi Nuri Demirağ Hava Okulu'nda da birbirinden mümeyyiz pilotlar yetiştirdi. Lakin her başarının cezalandırıldığı 1940'lı yıllarda kullanıcı hatası sebebiyle düşen bir uçak, büyük bir infiale yol açtı. İsmet İnönü'nün emri ile ülkemizin ilk yerli uçak fabrikası kapatıldı. Sziler için bu tarihi olaya dikkat çektik.

◾ Demiryolları yapımına büyük katkıda bulunan Nuri Demirağ, 10 bin kilometrelik demiryolu ağının 1250 kilometrelik bölümünün inşasını gerçekleştirmiş ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kendisine Demirağ soyadı verilmiştir.

TÜRKİYE'DE İLKLERİN ÖNCÜSÜ OLDU

◾ Nuri Demirağ, demiryolları konusundaki başarılarını farklı alanlarda sürdürmüştür. Türkiye'de ilk yerli uçak fabrikasının kuruluşu, ilk yerli paraşüt üretimi, ilk sigara kâğıdı üretimi gibi ilkleri gerçekleştirmiştir.

◾ Ayrıca İstanbul Boğazı üzerine köprü yapılması, Keban'a büyük bir baraj yapılması düşüncelerini Türkiye'de ilk kez Nuri Demirağ gündeme getirmiştir.

YERLİ UÇAK YAPILMASI GEREKTİĞİNİ DAİMA VURGULADI

◾ Nuri Demirağ'ın ön plana çıktığı en önemli alan ise havacılık sanayisindeki başarılarıdır. Demirağ, yüzde yüz Türk malı bir uçak yapılması gerektiğini her platformda vurgulamıştır.

Bu konuya ilişkin şu sözleri söylemiştir:

"Avrupa'dan, Amerika'dan lisanslar alıp tayyare yapmak kopyacılıktan ibarettir. Demode tipler için lisans verilmektedir. Yeni icat edilenler ise bir sır gibi, büyük bir kıskançlıkla saklanmaktadır. Binaenaleyh kopyacılıkla devam edilirse, demode lügatle beyhude yere vakit geçirilecektir. Şu halde Avrupa ve Amerika'nın son sistem tayyarelerine mukabil, yepyeni bir Türk tipi vücuda getirilmelidir."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN