İsmi var cismi yok efsanevi kuşlar
Türk ve dünya kültüründe önemli yeri olan, kimseye muhtaç olmadan kendi başına yaşayan, küllerinden doğan efsanevi kuşlar vardır. İnsanların bahtını açan, gölgesinin bile mutluluk getiren bu efsanevi kuşlar, insanların belleğinde asırlardır yaşadı. Peki, ismi var cismi yok bu efsanevi kuşlar nelerdi?
Giriş Tarihi: 02.03.2019
16:22
Güncelleme Tarihi: 02.03.2019
16:55
Cennet kuşu: Hüma
Devlet kuşu anlamındaki Farsça Hüma kelimesi efsanevi Hüma kuşu anlamının yanında 'saadet, kutluluk' anlamlarına da gelir.
Hüma'nın yaşadığı mekân aklın alamayacağı, gözün göremeyeceği kadar yükseklerde ve sınırsız bir genişlikte tasavvur edilir.
Hüma kuşu, bir 'cennet kuşu'dur. İslamiyet'te ve Ön Asya masallarında Zümrüdü Anka ile Hüma kuşu birbirine karıştırılsa da Kaf veya Elburz dağlarında değil de; cennette oturan bu kuş, zaman zaman uçarak, yedi kat göğün üzerindeki felekler ve burçlar arasında dolaşan kuştu.
HÜMA KUŞU NEYİ SEMBOL EDER?
Devlet kuşu vasfındaki devlet kavramı hümayun kelimesinin 'Hüma'dan gelmesi sebebiyle, hem iktidar hem de saadet ve ikbal anlamlarını içerir. Rivayete göre bu kuş kimin başına konarsa, o kişi şeref ve ikbale nail olur.
Hüma kemikle beslenen, üzerinden geçtiği insanlara mutluluk ve zenginlik getireceğine inanılan mitolojik bir kuştu. Bu kuş yere inmez çok yükseklerde uçar, havada yumurtlarmış. Yavrusu da yumurtadan çıkar çıkmaz uçarmış. Bu sebeple Hüma'nın ayakları olmadığına inanılır. Hüma zararsız hayvanları incitmez, yalnız yırtıcı kuşları avlar, kemiklerini yermiş. Rivayete göre Hüma'nın dirisi ele geçmez, belki sahrâ-yı Hıtâ dâhilinde ve deşt-i Kıpçak'ta ve Hindistan etrafında ölüsü bulunurmuş. Hüma'yı bile bile öldüren bir kimsenin kırk gün içinde öleceğine inanılır.
Daima gökyüzünde yaşayan Hüma yere bazen 40 arşın yaklaşır ve o zaman gölgesi kimin üzerine düşerse yahut kimin başına konar veya kimin üzerini kirletirse o kişi ya hükümdar ya da çok zengin olur.
Kaknus kuğu kuşu demektir. Rivayete göre kaknus türlü renklerle bezeli, türlü nakışlarla müzeyyen bir kuş olup, gagasında üç yüz altmış delik varmış ve yüksek dağların zirvesinde dağlara karşı oturduğu esnada bu deliklerden türlü sesler çıkarmış. Bu sesleri işiten diğer kuşlar çalgı çalan kuş etrafına toplanırmış. Kaknus güzel nağmeleriyle tuzağına düşürdüğü bu kuşlardan birkaç tanesini avlarmış. Bin sene kadar yaşaya bu efsanevi kuş, bu müddetin hitamında birçok çalı çırpı toplayıp üzerine oturur, hayata vedasından ve teessürden dolayı hazin hazin ötmeye başlarmış.
KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞAN KUŞ
Nergis kendisine âşık olup sudaki aksine kavuşmak üzere kendisini dereye attığı gibi Kaknus da kendi nağmelerinin tesiriyle vecde gelerek kanatlarını şiddetle çarpar, kanatlarının çarpışmasından meydana gelen kıvılcımlar hem çalı çırpıyı hem de kuşu yakıp kül edermiş. Fakat bu külden bir yumurta hasıl olur, yumurtadan bir Kaknus yavrusu çıkarmış. Bu nedenle yakıcı, yakan anlamında Farsçada 'ateş-zen' diye de anılır.
Eski musiki bilginleri, bu kuşun çıkardığı seslerden esinlenerek musiki ilmini icat ettiklerinden bu kuş, 'musikar' adıyla da anılırdı. Farsça olan musikar, birkaç neyin bir araya getirilmesiyle oluşan eski nefesli sazlardan biridir. Ve 'musiki' adı bu kelimeden doğdu.