İstanbul Fatih’ten önce kaç kez kuşatıldı?
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u 1453 yılında fethetmiş; şehrin semalarında Müslüman sancağının dalgalanmasını sağlamıştı. Onun bu zaferi, Bizans İmparatorluğu için büyük bir yenilgiydi. Peki, İstanbul Fatih'ten önce kaç kez ve kimler tarafından kuşatıldı? Önceki kuşatmaların başarılı olmama sebebi neydi? Fatih, İstanbul'u fethedeceğine ne zaman ve hangi olay üzerine karar vermişti? Tüm bu soruların cevabını haberimizde derledik.
Giriş Tarihi: 07.12.2019
16:25
Güncelleme Tarihi: 07.12.2019
16:31
YANGINLAR ÇIKARARAK ŞEHRİ HARAP ETTİLER
Ardından Beşiktaş'ta karaya çıkıp, Galata ve civarını ele geçirdiler. Haliç'te bulunan zinciri kıran Haçlı donanması, bu bölgeden şehre saldırdı. Bizanslıların direnmesi üzerine Haçlılar, yangınlar çıkararak şehri harap ettiler.
LATİNLER ŞEHRİ İŞGAL EDEREK YAĞMALADILAR
Bir süre ara verilen kuşatma Bizans'ta, Haçlılara karşı direnme taraftarı olan Morsufi Dukas'ın tahta geçmesi üzerine 9 Nisan 1204'te tekrar başladı. 12 Nisan'da Fener bölgesinden İstanbul'a giren Latinler, şehri işgal ederek yağmaladılar. Bu defa İstanbul direnememişti. İstanbul'u işgal eden Latinler, 1261'e kadar şehri ellerinde tuttular. 1261'de İznik Rum İmparatoru Mihail Paliologos, İstanbul'u Latinlerden aldı.
CENEVİZLİLER İSTANBUL’U İKİ KEZ KUŞATTILAR
1302'de Venedik donanması İstanbul surlarının önündeydi. Ancak ne onların ne de 1348'de Cenevizlilerin hücumlarından bir netice çıkmadı. Cenevizliler, 1437'de ikinci defa şanslarını denedilerse de yine muvaffak olamadılar.
FATİH’TEN ÖNCE OSMANLILAR’IN İSTANBUL KUŞATMALARI
Bizans, 1372'den itibaren Osmanlılara haraç ödemeye başlamıştı. Şehrin doğrudan Osmanlı hâkimiyeti altına sokulma teşebbüsü ise Yıldırım Bayezid zamanında oldu.
İSTANBUL UZUN SÜRE ABLUKAYA ALINDI
Bursa'da rehin olarak tutulurken babasının ölümü üzerine kaçarak Bizans tahtına çıkan Manuel Paliologos, Yıldırım'ın İstanbul'da bir Türk mahallesi, cami ve mahkeme kurulması isteğini reddedince şehir uzun süren bir ablukaya alındı.