Arama

İstanbul Rasathanesi'nde kullanılan en ilginç aletler

Osmanlı Devleti zamanında kurulan ilk ve tek rasathane III. Murat zamanında kurulan İstanbul Rasathanesi olduğunu biliyor muydunuz? Aynı zamanda bu rasathane zamanının en modern gözlemevlerinden birisiydi. Sizler için, İstanbul Rasathanesi'nin kısa bir girizgahını yaptıktan sonra burada kullanılan en ilginç aletleri derledik.

  • 4
  • 16
HALKALI KÜRE
HALKALI KÜRE

İstanbul Rasathanesi'nin aletleri hakkındaki kitapta Halkalı Küre ilk sırada bulunmaktadır. Taşıyıcı vazifesi gören ufuk halkasının büyüklüğü için en az 4 metrelik bir çap önerilmiştir. Ufuk halkası bir yana, bu alet, öncelikle sabit yıldızların koordinatlarını belirlemeye yarayan 6 halkaya sahipti. Aletler kitabının verdiği bilgilere göre bu gözlem aracıyla çalışmak için beş kişi gerekmekteydi.

1. Hareketsiz olarak kuzey-güney halkası

2. Hareketli büyük meridyen halkası

3. Ekliptik kutupları boyunca devam eden meridyen halkası

4. Kolur halkası

5. Enlem halkası

6. İki nişangâhla donaltılmış enlem halkası

  • 5
  • 16
DUVAR KADRANI
DUVAR KADRANI

İstanbul Rasathanesi çerçevesinde Güneş'in ve gezegenlerin enlem çizgisine varış yüksekliklerini bulmak için meridyen yönüne doğru bir duvar kadranı inşa edilmiştir. Büyüklüğü aşağı yukarı 7x7 metredir.

  • 6
  • 16
YILDIZLARIN AZİMUTLARINI BELİRLEMEYE YARAYAN DÜZENEK
YILDIZLARIN AZİMUTLARINI BELİRLEMEYE YARAYAN DÜZENEK

Bu düzenek, 1575-1580 yılları arasında İstanbul Rasathanesi için Takiyüddin el-Mişri yönetiminde imal edilmiş aletlerin üçüncüsüdür. Rasathanenin aletler kitabı, Takiyüddin'in bunu gerçekleştirirken Şamlı bir astronomun, evvelce Merağa Rasathanesi için yeniden yapılmış ve meşhur astronom İbn eş-Şatir tarafından kullanılmış olan aletine dayandığı bilgisine vermektedir. Hiç kuşkusuz "Şamlı Astronom" ifadesinde kasdedilen Mü'eyyededin el-Urdi'dir.

İstanbullu astronomlar sahip oldukları modelin çifte kadranını bir yarım daire ile değiştirmişlerdir. Ölçüm düzeneğini taşıyan silindir biçimindeki yapı, yaklaşık 6 metre yüksekliğindeydi. Çapı bildirilmemiştir, fakat yapının yüksekliğine dayanılarak yaklaşık 5 metreyi bulabileceği tahmin edilebilir.

  • 8
  • 16
ÇİFT BACAKLI ALET
ÇİFT BACAKLI ALET

İstanbul Rasathanesi'nin aletler kitabında dördüncü sırada sunulan gözlem aracı prensipte, Ptoleme'nin paralaks cetveliyle ilişkili görünüyor. Ama Takiyüddin'in ve beraberinde çalışanların Merâga Rasathanesi'nin daha ileri düzeyde geliştirilmiş bir aletine, «Çift Bacaklı Alet»e (el-âle zât eş-şu beteyn), dayanmış oldukları konusunda hiçbir kuşku duyulamaz. Elbette çalışma alanı ve yapının boyutları ile şekli Merâga Rasathanesi'nin araçlarından oldukça farklıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN