Arama

İstanbul’a gelen kadın seyyahtan Ramazan anıları

Dorina Neave, Osmanlı topraklarına sefaret görevlisi olarak atanan babası sayesinde gelmişti. Onun İstanbul'a ayak bastığı 1881 yılı, Sultan II. Abdülhamid'in saltanat dönemine rastlar. Lady Neave, oryantal bir tablo gibi gördüğü İstanbul'u ve o devrin sosyal hayatını anılarında kaleme alır ve Ramazan'a dair oldukça ilginç detaylara değinir. Fikriyat olarak, İstanbul'a gelen kadın seyyah Dorina Neave'in Ramazan anılarını sizlerle buluşturuyoruz.

  • 12
  • 13
‘ERZAK İÇİN KIYMETLİ EŞYALARINI REHİN VERİYORLARDI’
‘ERZAK İÇİN KIYMETLİ EŞYALARINI REHİN VERİYORLARDI’

"Çünkü zengin zümrenin mensupları, günbatımından gün doğumuna kadar kapılarını herkese açık tutmak ve konuklarını doyurmak zorundaydı.

Erzak almaları için gerekeni sağlamak amacıyla evlerinde bulunan mücevher, porselen, cam ve halı gibi değerli eşyaları bu çarşılardaki rehineci dükkânlarına veriyorlardı."

  • 13
  • 13
‘PAZARLIK GÜRÜLTÜLÜ AMA EĞLENCELİYDİ’
‘PAZARLIK GÜRÜLTÜLÜ AMA EĞLENCELİYDİ’

"Bu nedenle tezgâhlar her zamankinden daha doluydu ve paraya acil ihtiyaç duyulduğu için fiyatlar gayet uygundu.

Pazarlık yapan alıcı ve fiyatını avazı çıktığı kadar bağırarak söyleyen satıcı, çok gürültülü ama eğlenceli bir manzara sergiliyorlardı.

Pazarlığın sonunda ödenen paranın, başta istenen fahiş fiyata göre gülünç derecede az olması, oryantal alışveriş tarzını iyice anlatıyordu."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN