İstanbul'da az bilinen 10 Hamidiye Çeşmesi
Şehr-i İstanbul'un sevdalısı Sultan II. Abdülhamid, mevcut düzensizliğin önüne geçmek ve yeni yatırımlar yapmak kaydıyla can çekişen şehre yaşanırlık kazandırmak istiyordu. Peki, Abdülhamid'in başkent olan İstanbul'u, marka şehir haline getirmek için dünyanın önde gelen mimarlarına ve şehir plancılarına İstanbul ile ilgili projeler çizdirdiğini biliyor muydunuz? Sizler için, İstanbul'da az bilinen 10 Hamidiye Çeşmesi'ni derledik.
Giriş Tarihi: 02.05.2019
13:48
Güncelleme Tarihi: 15.09.2019
21:43
Dört yüzlü meydan çeşmesi olarak barok üslupta tasarlanan çeşmenin, ince silmelerle hareketlendirilmiş cephelerinden iki yüzü dar, diğer iki yüzü ise daha geniş olarak karşılıklı iki cephe biçiminde düzenlenmiştir.
Çeşme, Osmanlı mimarisinde eklektik üslupla yapılan özgür bir eser örneğidir. Günümüzde Maçka Parkı girişinde yer alan çeşmenin, özgün yerine taşınmasına yönelik çalışmalar bulunmaktadır.
II. ABDÜLHAMİD ÇEŞMESİ - BEŞİKTAŞ
Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı'ndan Palanga Caddesi'ne dönüldüğünde sağda bulunan Orhaniye Askeri Lojmanları'nın sınırları içerisindedir. Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan çeşme, Yıldız Sarayı'na su temin etmek için yapılan suyolu üzerinde bulunmaktadır. Bugün şehir şebekesine bağlı olan çeşme, yapıldığında Hamidiye Suyu'nun Balmumcu deposundan, Yıldız yönüne giden ana koldan beslenmekteydi.
Şair Muhttar'a ait olan 10 beyitlik kitabe, Hattat Abdülfettah Efendi tarafından talik hattıyla yazılmıştır. Kitabesinde, 1306 tarihinde yaptırıldığı ifade edilmektedir. Çeşme kitabesinin 3, 6, 9 ve 12. beyitlerinde ebced hesabıyla inşa tarihi verilmiştir.
Türk neoklasiği şeklinde tarif edilen Birinci Ulusal Mimarlık Üslubu tarzında, küp gövdeli bir meydan çeşmesi olan yapı, bir zamanlar Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi'nin civarında olduğu ifade edilmektedir. Çeşmede, Türk klasik devir mimarisinin kemer, niş, tezniyat gibi unsurları bol miktarda kullanılmıştır.
Gövdesi sarı renkli küfeki taşından olan dört yüzlü meydan çeşmesinin kitabe, sütun ve çeşme aynaları ile her yüzünde bulunan su tekneleri mermerdendir. Çeşmenin, birbirinin eşi dört cephesi de çifte sütunlarla simetrik olarak üç eşit bölüme ayrılmıştır.
ASKERİYE HAMİDİYE ÇEŞMESİ
Beşiktaş ilçesi, Asariye Caddesi ile Eğriçınar Sokak'ın kesiştiği alanda, apartman önünde bulunmaktadır. Sultan II. Abdülhamid Han'ın yaptırdığı tek yüzlü Hamidiye meydan çeşmelerinden olan çeşme, 1900 yılında yaptırılmıştır.
Hamidiye Çeşmesi ismiyle İstanbul'un farklı bölgelerinde Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan birçok çeşme vardır. Asariye Hamidiye Çeşmesi de bunlardan biri olup, Hamidiye Suları olarak bilinen su sisteminden yararlanmıştır.