İstanbul'da az bilinen 10 Hamidiye Çeşmesi
Şehr-i İstanbul'un sevdalısı Sultan II. Abdülhamid, mevcut düzensizliğin önüne geçmek ve yeni yatırımlar yapmak kaydıyla can çekişen şehre yaşanırlık kazandırmak istiyordu. Peki, Abdülhamid'in başkent olan İstanbul'u, marka şehir haline getirmek için dünyanın önde gelen mimarlarına ve şehir plancılarına İstanbul ile ilgili projeler çizdirdiğini biliyor muydunuz? Sizler için, İstanbul'da az bilinen 10 Hamidiye Çeşmesi'ni derledik.
Giriş Tarihi: 02.05.2019
13:48
Güncelleme Tarihi: 15.09.2019
21:43
Çeşmenin üst tarafından yuvarlak bir madalyon içinde Sultan II. Abdülhamid Han'ın tuğrası, tuğranın da alt kısmında Hamidiye Çeşmesi yazısı ve çeşmenin yapım yılı olan 1318 tarihi yazmaktadır.
Çeşmenin alınlığının altından, oymalı iki silme geçmektedir. Ayna taşından dalgalı kemer formu etrafında rumi motifli süslemeler görülmektedir. Kafesli bir ayak üzerine oturan piramidal formlu kurnası kırılmıştır. Günümüzde suyu akmayan ve bakımsız olan Asariye Hamidiye Çeşmesi onarılmayı beklemektedir.
Bebek'te Küçükbebek Caddesi'nin girişinde, sağ tarafta yer alır. 1930'lu yıllarda yol genişletme çalışmaları nedeniyle orijinal yeri olan Bebek Karakolu arkasından sökülüp bu bölgeye taşınmıştır. Geçmişten günümüze gelen Bebek'teki önemli kültürel miraslardan olan çeşme, tek yüzlü duvar çeşmesidir. Çeşme, yüksekçe bir tekne taşı olan Hamidiye Çeşmesi'dir. Önündeki yolun yükselmesi sonucu tekne taşı hizasına kadar batmıştır.
Çeşmenin üstünde, iki köşesinde topuz şeklinde süslemeler vardır. Çeşme genel olarak ele alındığında neoklasik üslupta yapılmış olsa da en tepesinde alınlık benzeri bir madalyon içinde ampir dönem süslemeler görülmektedir. Oluklu iki sütun arasında yer alan ayna taşı, düz ve sadedir.
Kemerinin altında kitabesi, yukarısında ise madalyon içinde Osmanlı devlet arması bulunmaktadır. Kitabesinde şöyle yazmaktadır.
"Cenab-ı Şehriyar-i cud-meşreb
Getütdürdü şehr su mikdar-ı kafi
Karini Lütfi Bey merhum içun de
Yapıldı bu dil-ara hayr-i vafi."
KASIMPAŞA HAMİDİYE ÇEŞMESİ
Kasımpaşa'da Kızılay Meydanı'nda 1906 yılında Sultan II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılmıştır. Sultan'ın Kasımpaşa'ya armağanı olan Hamidiye Çeşmesi, uzun yıllar bakımsız vaziyette kalmıştır.
Eski fotoğraflarında, üstünde vazo şeklinde bir süslemenin olduğu görmekte olup, bu kısmın günümüze ulaşmadığını görmekteyiz. Hamidiye Suyu ile beslenen çeşme, Kızılay Meydanı'nın yeniden düzenlenmesinden sonra günümüzde Terkos Suyu ile beslenmekte ve suyu akmaktadır.
İstanbul'un 100 II. Abdülhamid Eseri