Arama

İstanbul'da az bilinen 10 Hamidiye Çeşmesi

Şehr-i İstanbul'un sevdalısı Sultan II. Abdülhamid, mevcut düzensizliğin önüne geçmek ve yeni yatırımlar yapmak kaydıyla can çekişen şehre yaşanırlık kazandırmak istiyordu. Peki, Abdülhamid'in başkent olan İstanbul'u, marka şehir haline getirmek için dünyanın önde gelen mimarlarına ve şehir plancılarına İstanbul ile ilgili projeler çizdirdiğini biliyor muydunuz? Sizler için, İstanbul'da az bilinen 10 Hamidiye Çeşmesi'ni derledik.

  • 7
  • 23
II. ABDÜLHAMİD ÇEŞMESİ - SİRKECİ
II. ABDÜLHAMİD ÇEŞMESİ - SİRKECİ

1877 yılında Sultan II. Abdülhamid Han tarafından, Sirkeci Demirkapı'da surlara bitişik olarak yaptırılmıştır. Askerlik Dairesi bitişinde bulunan çeşme, askerler için yaptırılmış ve bu durum inşa kitabesinde belirtilmiştir.

Kitabesinin üzerindeki rozetin içinde ince bir ay ve ortasında tuğra bulunmaktadır. Tuğranın yer aldığı alınlığın altında üç bölümden oluşan inşa kitabesi yer almaktadır. Celi talik yazı hattıyla devrin önemli hattatlarından Abdülfettah Efendi tarafından mermere yazılmıştır.

19. yüzyılın barok süslemelerine sahip olan çeşme, yakın zamanda restore edilmiştir.

  • 9
  • 23
II. ABDÜLHAMİD ÇEŞMESİ - KAĞITHANE
II. ABDÜLHAMİD ÇEŞMESİ - KAĞITHANE

Şehzadeliği döneminde Kağıthane'yi sıklıkla ziyaret eden Sultan II. Abdülhamid Han, Sadabad Camii yanındaki mesire alanına 1891 tarihinde dört yüzlü bir meydan çeşmesi yaptırtmıştır. Kâğıthane Köyü Çeşmesi olarak da bilinen meydan çeşmesi, Kâğıthane mesiresine gelen misafirler ve böğle halkının istifade etmesi için mesire alanın tam ortasına yaptırılmıştır.

  • 10
  • 23

Dört yüzlü meydan çeşmesi formunda inşa edilen çeşmenin, inşa kitabesi Şair Feyzi tarafından hazırlanıp, Hattat Nuri Efendi tarafından yazılmıştır. Yıldız Fotoğraf Albümleri'nde yapıldığı yılları ait fotoğrafı bulunan çeşme, akantüs yaprakları, deniz kabukları ve istiridye kabartmalarının hakim olduğu süslemeleriyle göz kamaştırmaktadır.

  • 11
  • 23

Bu çeşme yakın zamanda kaldırılıp, bulunduğu yer yeşil alana dönüştürülmüştür. Farklı yerlerde bulunan mermer aynaları ve kitabesi ise Atiye Sultan Sarayı önüne, orijinale benzer yeni bir çeşme yaptırılarak yıllar sonra tüm parçaları bu çeşmede toplanmıştır. Çeşme günümüzde kullanılabilir durumdadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN