Arama

İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet'in emriyle inşa edilen 5 kuruluş

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethettikten sonra şehri ihya etmek amacıyla derhal faaliyete geçti. Peki ya, onun istediği ilk beş kuruluşun hangileri olduğunu biliyor musunuz? Ya da o kuruluşların günümüze dek ulaştığını ve halen hizmet verdiğini? İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet'in emriyle inşa edilen 5 kuruluşu ve hikayelerini sizler için derledik.

  • 19
  • 20
İSTANBUL’UN İŞGALİ SIRASINDA TERSANE BOŞALTILDI
İSTANBUL’UN İŞGALİ SIRASINDA TERSANE BOŞALTILDI

Ayrıca 100 kadem kadar suyun içine dalma özellikleri, su altında 3 mil, üstünde ise 10 mil hız yapma kapasitelerine sahiptirler. Yine 8 ton kömür alıp, 250 beygir gücündeki buhar makineleriyle su üstünde 50 mil, su altında ise 12 mil uzağa gidebilmektedirler.

Tersane, Birinci Dünya Savaşı'na kadar çeşitli bakım onarım ve eklemelerle üretimine devam eder. Birinci Dünya Savaşı ve İstanbul'un işgali tersanenin boşaltılmasını gerekli kılar.

Tersane Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Lozan Antlaşması'nın Boğazlar'la ilgili hükmü gereğince askeri gemi imal edemez duruma gelir. Bu sebeple Gölcük'e nakledilir. Binalar ise Seyr-i Sefain İdaresi ile İnhisarlar İdaresi'ne verilir.

  • 20
  • 20
6 ASIRLIK TECRÜBESİNİ GÜNÜMÜZE AKTARIYOR
6 ASIRLIK TECRÜBESİNİ GÜNÜMÜZE AKTARIYOR

Boğazlar hakkındaki antlaşmadan sonra ise 1941 yılında Taşkızak Tersanesi'nin yeniden kurulmasına karar verilir. Faaliyete başlayan tersanede daha ziyade küçük tonajlı gemiler inşa edilmeye başlanır.

Taşkızak Tersanesi 1950'de genişletilerek modernleştirilir, tersanenin kapasitesi artırılır. Tersane yaklaşık altı asırlık tecrübesiyle denizaltı inşası, akaryakıt tankeri imalatı, küçük boy savaş gemisi bakım onarım gibi işleri yapmaya devam etmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN