Arama

İstanbul'daki camilerin ilginç hikayeleri

İstanbul denilince akla ilk gelenlerden biri de yüzyıllardır şehrin siluetinin eşsiz parçaları olan camilerdir. Şehrin kimliğinin en önemli parçalarından biri olan camilerle ilgili bilgiler ise bu zenginlik karşısında eksiktir. Cami yaptırmak için Sultan III. Murad'dan yer isteyen ve kaptan-ı derya olduğu için camiyi denize yaptırması söylenen Kılıç Ali Paşa'nın, denizi toprakla doldurtarak yaptırdığı caminin hikayesini biliyor musunuz? İşte İstanbul'daki 20 caminin ilginç hikayeleri...

  • 17
  • 20
Yeraltı Camii
Yeraltı Camii

Yerin altında bulunan cami

Caminin esasının Tiberyos II. zamanına ait bir mabet olduğu söylenilmektedir. Bir rivayete göre 714 yılında İstanbul'u almak için gelen Arap orduları burada yedi yıl kalmış savaşta şehit edilenlerden bazıları buraya defnedilmiştir. Arap Orduları Şam'a dönerken Asker'in önemli eşyalarından bazıları bu mahzene konulmuş kapısının üzerine kurşun dökülmüş. Kurşunlu mahzen sözü buradan kaynaklanmaktadır. Bu sahabelerden birinin mezarı Türkler tarafından türbe haline sokulmuş diğer ikisi de parmaklıklarla çevrili mezar haline getirilmiştir. Bu eski yapı I. Mahmud ve III. Osman zamanında sadrazamlık görevinde olan Bahir Mustafa Paşa tarafından cami haline getirildi.

  • 18
  • 20
Kumrulu Mescit Camii
Kumrulu Mescit Camii

Az görülen motif

Cami İstanbul'un en eski Osmanlı eserlerinden biridir. Rum kökenli Mimar Atik Sinan tarafından inşa edilmiştir. İlginç bir çeşmesi olan mescidin, köşesindeki akmayan çeşmesinin ayna taşında bir çift kumru kabartması olduğundan dolayı halk arasında "Kumrulu Mescid" adıyla meşhur olmuştur.

  • 19
  • 20
Rum Mehmet Paşa Camii
Rum Mehmet Paşa Camii

Kubbesi kiliseye benzeyen cami

Rum Mehmet Paşa Camii ya da Rumi Mehmet Paşa Camii Üsküdar'da, Osmanlı döneminden kalma tarihi bir ibadethanedir. Rum asıllı Osmanlı veziri Rum Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul'un Anadolu Yakası'na yaptırılan ilk cami olma özelliğini taşımaktadır. Yapımına 1469 yılında başlanan cami, iki yıllık inşaat sürecinin ardından 1471 yılında tamamlanarak ibadete açıldı. Cami, mimari olarak Bizans ve Osmanlı esintilerini bir arada taşımaktadır. Kubbesi kiliseyi andırmaktadır..

  • 20
  • 20
Davutpaşa Camii
Davutpaşa Camii

Ters T tipi caminin son örneklerinden biri

Davut Paşa Külliyesi, Hobyar Mahallesi Davutpaşa Medresesi Sokağı'nda yer alır. Külliye, cami, medrese, sıbyan mektebi, tabhane, çifte hamam, imaret ve çeşmeden müteşekkildir. Cami kapısının üstündeki Arapça kitabeye göre, Sultan II. Beyazıt'ın veziri "Koca Davut Paşa" tarafından 1485 yılında yaptırılmıştır. İstanbul'un fethinden sonra yapılan "yan mekanlı", "tabhaneli" veya "ters T planlı" camilerin son örneklerinden biridir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN