Arama

İstanbul'daki camilerin ilginç hikayeleri

İstanbul denilince akla ilk gelenlerden biri de yüzyıllardır şehrin siluetinin eşsiz parçaları olan camilerdir. Şehrin kimliğinin en önemli parçalarından biri olan camilerle ilgili bilgiler ise bu zenginlik karşısında eksiktir. Cami yaptırmak için Sultan III. Murad'dan yer isteyen ve kaptan-ı derya olduğu için camiyi denize yaptırması söylenen Kılıç Ali Paşa'nın, denizi toprakla doldurtarak yaptırdığı caminin hikayesini biliyor musunuz? İşte İstanbul'daki 20 caminin ilginç hikayeleri...

  • 5
  • 20
Aziz Mahmud Hüdai Efendi Camii
Aziz Mahmud Hüdai Efendi Camii

Üsküdar'da bulunan camiyi, Mihrimah Sultan ve Rüstem Paşa'nın kızı Ayşe Hanım Sultan Yaptırmıştır. Eser 1594 tarihinde Aziz Mahmud Hüdaî Efendi adına yapıldığından, bu isimle anılmaktadır.

Aziz Mahmud Hüdaî Efendi Camii, bir bakıma Hırka-i Şerif 'in Fatih'e kattığı manevi zenginliğin bir benzerini Üsküdar'a katmıştır. Cami, çevresindeki imaret, türbe, kütüphane, hünkâr mahfili, çeşme, derviş hücreleri, şeyh evi, fırın ve bir hamamdan oluşmaktadır. Yaklaşık 10.000 metrekarelik çok geniş bir alana yayılan bu külliyede, dergâhın çok büyük olan vakıflarının hesapları yapıldığı gibi, kıymetli mücevherat da saklanmaktaydı.

III. Murat ve I. Ahmed'in saygısını kazanan Aziz Mahmut Hüdayi'nin Sevenleri için şu duası meşhurdur: "Sağlığımızda bizi, vefatımızdan sonra kabrimizi ziyaret edenler ve türbemizin önünden geçtiğinde Fatiha okuyanlar bizimdir. Bizi sevenler denizde boğulmasın ahir ömürlerinde fakirlik çekmesin, imanlarını kurtarmadıkça göçmesin."

  • 6
  • 20
Yıldız Hamidiye Camii
Yıldız Hamidiye Camii

Planı padişaha ait olan bir cami

Yıldız Camii, son dönem Osmanlı cami mimarisinde benzeri olmayan bir örnektir. Barbaros Bulvarı'nda Yıldız Sarayı yolu üzerindeki cami, 1885-1886 yılları arasında Sultan II. Abdülhamid tarafından Nikolaki Kalfa'ya yaptırıldı. Hamidiye ya da halk arasındaki adıyla Yıldız Camii'nin planı yine Abdülhamid tarafından çizildi. Bu nedenle planı bir padişah tarafından çizilen tek cami özelliğine sahiptir. Ayrıca Abdülhamid bu caminin ahşap kafeslerini de kendisi yapmıştır.

  • 7
  • 20
Kılıç Ali Paşa Camii
Kılıç Ali Paşa Camii

Deniz üzerine kurulan tek camii

Kaptan-ı derya tarafından 1580 yılında Mimar Sinan'a yaptırılan Kılıç Ali Paşa Camii denizin üzerine inşa edildi. Kılıç Ali Paşa, devrin padişahı III. Murat'tan cami yaptırmak için yer ister. Padişah ise, "Sen deryaların serdarısın, gücün yetiyorsa derya üzerine bir cami yap" der. Bu duruma çok üzülen Kılıç Ali Paşa, Mimar Sinan'ı kendine mimar olarak tutar ve Tophane Rıhtımı'nın kenarına taş, toprak, moloz taşımaya başlar ve caminin yapımına başlar.

  • 8
  • 20
Yeni Camii
Yeni Camii

66 yıla 66 kubbe

Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan büyük camilerden biri olan Yeni Camii, İstanbul siluetinin olmazsa olmazlarındandır. Bir İstanbul selatin camisinin inşası 2-7 yıl sürmesine rağmen, Yeni Cami'nin inşaatı tam 66 yıl sürdü. Kubbelerinin sayısı, sanki bu duruma nazire yaparmışcasına 66'dır.

  • 9
  • 20
Mihrimah Sultan Camii
Mihrimah Sultan Camii

Padişahın kızının 'karanlık' diye sitem ettiği cami

Mihrimah Camii, veya İskele Camii İstanbul'un Üsküdar ilçesinde meydanda bulunan Mimar Sinan'ın Kanuni Sultan Süleyman'ın Hürrem Sultan'dan olan kızı Mihrimah Sultan için yaptığı camidir. Rivayete göre Mihrimah Sultan, Mimar Sinan'a caminin içinin çok karanlık ve kasvetli olduğuna dair sitem etmiştir. Sinan da bunun üzerine aynı ismi taşıyan bir başka camiyi Edirnekapı'da inşa etmiş ve Üsküdar'dakinin aksine bu caminin içinin aydınlık olmasına özen göstermiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN