Arama

İstanbul’u ihya eden Sultan Abdülhamid’in hizmetleri

Üç kıtaya hükmeden büyük bir imparatorluğun en zor dönemlerinin mirasını omuzlarına alan bir hükümdardı, Sultan II. Abdülhamid. Dünyanın en buhranlı döneminde tahta çıkmasına rağmen, Osmanlı Devletinin yükselmesi için eğitim, bilim, teknoloji ve sanayiye daima büyük önem verdi. Demiryollarından, hastanelere, mühendislik okullarından camilere, fabrikalardan hayır kurumlarına kadar İstanbul'a sayısız eser kazandırdı. Onun imzası bulunan mimari yapılar ise bir kitapta toplandı. Bizler de, "Ulu Hakan"ın İstanbul'a kazandırdığı bu paha biçilmez eserleri sizler için derledik.

  • 15
  • 44
CİHANGİR CAMİİ
CİHANGİR CAMİİ

Kanuni Sultan Süleyman tarafından oğlu Şehzade Cihangir için Mimar Sinan'a yaptırılan, geçirdiği 5 yangından sonra Sultan Abdülhamid tarafından yeniden inşa ettirilen Cihangir Camii, 3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından geçtiğimiz yıl yeniden ibadete açılmıştı.

  • 16
  • 44
DENİZCİLİK OKULU
DENİZCİLİK OKULU

Mühendishane-i Bahr-ı Humayun adlı bu okul, Osmanlı Devletinde tersanelere mühendis yetiştirmek için kurulmuştu.

  • 17
  • 44
FESHANE-İ AMİRE
FESHANE-İ AMİRE

Feshane-i Amire kapandığı döneme kadar ülkenin gerek sivil gerek askeri yaşamında önemli bir yer edinmiş olan dokuma fabrikasıdır.

Osmanlı'nın önemli sanayi ürünlerinden olan çuha ve fes üretimi için kurulan Feshane-i Âmire tekstil sanayiinin ilk örneklerinden biridir.

  • 18
  • 44
GÜLHANE KLİNİK HASTANESİ
GÜLHANE KLİNİK HASTANESİ

Hastane ilk olarak "Gülhane Seririyat Hastanesi" adı ile Abdülhamid'in doğum günü olan 30 Aralık 1898 tarihinde törenle açılmış, "Gülhane" adıyla kurulduktan hemen sonra Tıbbiye-i Şahane'den mezun olan asker hekimler bölükteki görev yerlerine gitmeden önce Haydarpaşa Askeri Hastanesi yerine burada bir yıl pratik eğitimine başlamışlardır.

1908'de İkinci Meşrutiyet ilan edilmesinden sonra tıp konularında yapılmak istenen reform girişimleri sonucu askeri ve sivil tıp okulları birleştirilmiş ve 1909'da kurulan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne Gülhane öğretim üyelerinin on bir kişilik önemli bir kısmı da transfer olmuştur.

  • 19
  • 44
HALKALI ZİRAAT MEKTEBİ
HALKALI ZİRAAT MEKTEBİ

Osmanlı Devleti'nde modern tarım yapılabilmesi için Ziraat Mektepleri'nin açılması Sultan II. Abdülhamid döneminin önemli tarım politikasıdır.

Bu nedenle Sultan gerekli ön çalışmaları bitirip, hazırlıkları yaptırdıktan sonra 1892 tarihinde Halkalı Ziraat Mektebi'ni açtırmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN