İstanbul’u Paris’e bağlayan Şark Ekspresi
"Orient Express" olarak anılan ve İstanbul'u Paris'e bağlayan Şark Ekspresi, bundan tam 136 yıl önce bugün ilk seferini yaptı. Dönemin sultanı Abdülhamid ile röportaj yapmak için Avrupa'dan pek çok gazetecinin İstanbul'a geldiği bu ilk sefere, Osmanlı Devletinden memur ve diplomatlar da katıldı. 94 yıl boyunca seferlerini sürdüren Şark Ekspresi, birçok tarihi olaya tanıklık etti…
Giriş Tarihi: 04.10.2019
10:41
Güncelleme Tarihi: 04.10.2019
11:57
SAVAŞ YILLARINDA SEFERLER YAPILAMADI
Şark Ekspresinin seferlerinin başlamasından sonra İstanbul'a gelenler şehirdeki çeşitli otellerde kalıyordu.
1895 yılından itibaren ise İstanbul'a gelen yolcular, treni işleten Vagon-Li Şirketi'nin satın aldığı Pera Palas'ta kalmaya başladılar.
1914-1918 yılları arasında dört yıl süren Birinci Dünya Savaşı sırasında, Şark Ekspresi seferleri yapılamadı. Tren savaş sırasında istasyonda kaldı.
ATEŞKES 2419 NUMARALI VAGONDA İMZALANDI
Birinci Dünya Savaşını sona erdiren mütareke, İtilaf Devletleri ile Almanya arasında, Paris yakınlarında Şark Ekspresinin 2419 numaralı vagonunda imzalandı.
Dünya düzeninin değişmesine sahne olan bu vagon, daha sonra tarihi önemi nedeniyle Fransızlar tarafından müzeye kondu.
HİTLER, VAGONU NEDEN MÜZEDEN ÇIKARTTIRDI?
İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya, Fransa'yı işgal edince Hitler, Almanların Birinci Dünya Savaşında teslim anlaşmasını imzaladığı tarihi vagonda, bu defa Fransızların teslim anlaşmasını imzalamasını istedi.
Şark Ekspresinin 2419 numaralı vagonu müzeden çıkarıldı. Bu tarihi vagonda bu defa Fransa'nın teslim anlaşması imzalandı. Bu vagon daha sonra Almanya'ya götürüldü.
1945 yılında Almanya'nın teslim olmasından kısa bir süre önce bu vagon bir Sovyetler Birliği tarafından imha edildi. Böylece Almanya ikinci defa bu tarihi vagonda anlaşma imzalama ihtimalinden kurtuldu.
ALMANYA VE AVUSTURYA GÜZERGÂHTAN ÇIKARILDI
1919'da yeniden seferlerine başlayan Şark Ekspresi 1905 yılında açılan Simplon Tünelinin ismiyle "Simplon Orient Express" olarak anılmaya başlandı.
Şark Ekspresinin yeni sefer güzergâhından Birinci Dünya Savaşının mağlupları olan Almanya ve Avusturya'nın istasyonları çıkarıldı.
Bu tarihten sonra Şark Ekspresi, Paris, Lozan, Milano ve Venedik üzerinden 58 saatte İstanbul'a ulaşmaya başladı.
1929'daki büyük Ekonomik Bunalım trenin yolcularının azalmasına sebep oldu.
AGATHA CHRISTIE VE ŞARK EKSPRESİNDE CİNAYET
Şark Ekspresi, çeşitli roman ve filmlere konu oldu. Ünlü İngiliz polisiye roman yazarı Agatha Christie "Şark Ekspresinde Cinayet" isimli romanını 1934 yılında yayımladı.
Christie, en ünlü kitaplarından birisi olan "Şark Ekspresinde Cinayet" adlı romanını, İstanbul'da olduğu sürede kaldığı Pera Palas otelinde kaleme aldı. Dünyanın en ünlü polisiye romanı yazarlarından Agatha Christie, 1926 ve 1932 yılları arasında birçok kez bu otelde konakladı.
Christie'nin "Şark Ekspresinde Cinayet" isimli romanına konu olan trenin iki vagonu, bir İngiliz tarafından satın alındı. Vagonlardan bazıları ise Fas Kraliyet Sarayı Müzesi tarafından satın alındı.
"Agatha Christie'nin çözülemeyen sırrı" adlı haberimizi okumak için tıklayın.