İstanbul'u yangınlardan koruyan kahramanlar "tulumbacılar"
"Yaman geliriz yaman gideriz" naraları ve cesaretleri ile bir dönem ahşap evlerin saltanat sürdüğü İstanbul'u yangınlardan koruyan ve semt sakinlerinin yiğitlik, şeref ve namusunun timsali tulumbacıların, itfaiye teşkilatına dönüşme yolculuğu 1925 yılında başlamıştı.
Giriş Tarihi: 21.02.2019
16:29
Güncelleme Tarihi: 14.03.2019
12:41
TBMM Hükümetinin Sürşarjladığı Osmanlı Posta Pulları (Anadolu Hükümeti Pulları)
1921 Hazineyi Maliye Pulları Üzerine Siyah Sürşarj
( Hazinei Maliye ) pullarının tabakaları değişiktir. 10 paralık pulun tabakası 12 x 12 olmak üzere 144 lüktür.İlk sürşarj edilen tabakaların 12x 13 yani 156 parça olduğu ve bu suretle en alta gelen 13 üncü sıradaki 12 pulun küçük yazı ile ( Tip: VIII )sürşarjlandığı tahmin edilmektedir. Küçük yazı ile olan pullara pek ender tesadüf edilmektedir. (Kilis) in istirdadı üzerine posta münakalatını temin için sigara kağıdı nevinden bir kağıt resimde görüldüğü üzere basılrak tedavüle çıkarılmıştır.Bu pulun Kilis'te hazırlandığı tahmin edilmektedir.Üzerinde bir kıymet yoktur.Bir altın kuruş olarak kullanılmıştır.Dantelsiz olduğu gibi pek seyrek zımbalı olanları da mevcuttur. Her ikisinin de kıymetleri aynıdır.Bu pul son zamanlarda ( Paris ) de kalp olarak yapılmakta ve her tarafta sürülmektedir.
TBMM Hükümetinin Sürşarjladığı Osmanlı Posta Pulları (Anadolu Hükümeti Pulları)
1921 Müze Pulları üzerine Siyah Sürşarj
Müze pullarının tabakası 25 liktir ve bunlar için Tiyatro pullarının sürşarj edildiği kalıbın sağ tarafı kullanılmıştır.Binaenaleyh II numaralı tablo yukarıdan aşağıya doğru ortadan ikiye bölündüğü taktirde sağ tarafta kalan tablo Müze pullarının sürşarj tiplerini gösterir.
TBMM Hükümetinin Sürşarjladığı Osmanlı Posta Pulları (Anadolu Hükümeti Pulları)
1921 Tiyatro Pulları Üzerine
Tiyatro pullarının tabakaları 50 liktir ve üç cins kağıt ile mevcuttur.O zaman matbaada kafi miktar aynı puntoda rakam mevcut bulunmamasından tabakanın üst sırası yani 10 pul için VI numaralı tipte gösterilen büyük rakamlar kullanılmıştır. (337) erörüne tabakada bir defa tesadüf edilmektedir. Yeri tabloda gösterilmiştir.Bazen Tiyatro pullarına (2337) tarihi ile de tesadüf edilmektedir.Belki ilk basılan tabakalarda görülmüş ve sonraları tashih edilmiş olmalıdır. Tiyatro pullarının sürşarj edilen bütün mevcudu 111.750 parçadır.Tabii Osmanlı Postaları 1336 sürşarjı ile (No.817) mevcut olan çok az bir miktar da bu yekuna dahildir.
1 Eylül 1905 Posta Pulları
176 – 180 numaraların kalın ve ince şeffaf kağıtlarına tesadüf olunmaktadır.
Ülkemizdeki ilk posta pulu
Ülkemizde ilk posta pulu 1 Ocak 1863 tarihinde tedavüle çıkarılmış ve 13 Ocak 1863'te Sultan Abdülaziz fermanıyla kullandırlmaya başlamıştır.
Bu pullar ince sigara kağıdı üzerine Darphane-i Amire'de taş baskı tekniğiyle, beyaz üzerine siyah olarak basılmış ve sonra aniline boyaya batırılmış süngerle boyanmışlardır. Tuğra ve desenler Sikkezenbaşı Abdülfettah Efendi tarafından çizilmiş, Ensercioğlu Agop tarafından basımı gerçekleştirilmiştir. (Kaynak: PTT Pul Müzesi)