İstanbul'un 5 tarihi semti
Kıtaların ve kültürlerin buluşma noktasında yer alan İstanbul, tarihin her döneminde bir dünya kenti oldu. İktisadi ve kültürel merkez olma niteliğini koruyan, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul, her sokağında bir iz bırakarak bizleri seyirlik gezilere çıkardı. Sizler için, sade bir semtini sevmenin bile bir ömre bedel olduğu bu şehrin, 5 tarihi yerini derledik.
Giriş Tarihi: 01.03.2020
16:19
Güncelleme Tarihi: 01.03.2022
15:21
📍Beyazıt , Fatih ilçesine bağlı tarihi semtlerden biridir. İstanbul'un Tarihi Yarımada olarak adlandırılan Fatih ilçesinde bulunan Beyazıt, İstanbul'u yürüyerek gezmek isteyenlere önerilen bir semtimizdir. Özellikle Eminönü – Beyazıt rotası güzel havaları değerlendirmek isteyenler için tavsiye edilir. Eminönü İskelesi'nden başlayarak Beyazıt Meydanı'nda bitirebileceğiniz bu yürüyüş rotasında pek çok tarihi eser, müze, kütüphanenin yanı sıra birbirinden lezzetli yemekleri de deneyimleyebilirsiniz.
OSMANLI SULTANLARI NASIL YEMEK YERDİ?
Beyazıt'a nasıl gidilir, nereler gezilir?
📍Kapalı Çarşı'nın Beyazıt Kapısı'ndan çıkarak Osmanlı döneminden bugüne kadar ayakta kalan en eski kitap çarşısı Sahaflar Çarşısı'nda kitaplarla vakit geçirebilirsiniz. Sahaflar Çarşısı'ndan çıktığınızda ulaştığınız Beyazıt Meydan'ında kuşları besleyebilir; 1933'te Türkiye'nin ilk ve tek üniversitesi olarak eğitime başlayan İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi'nin tarihi kapısı önünde hatıra fotoğrafı çektirebilirsiniz. Beyazıt meydanında bulunan, Beyazıt Camii ve Sultan II. Beyazid Han Türbesi'ni ziyaret edebilirsiniz. İstanbul'un yeniden imarında büyük bir merkez teşkil eden ve Fatih Külliyesi'nden sonra ikinci büyük külliye olan II. Bayezid Külliyesi içindeki Beyazıt Camii, kendi adıyla anılan meşhur meydanda bulunmaktadır.
📍Beyazıt'a Eminönü, Sirkeci, Kabataş ve Zeytinburnu'ndan tramvay ve metroyla ulaşabilirsiniz. İstanbul Raylı Sistemler Haritası'na buradan ; İETT Otobüs sefer ve duraklarına buradan ; İstanbul Şehir Hatları Vapur Seferlerine buradan ulaşabilirsiniz.
📍Eyüpsultan ya da eski adıyla Eyüp, İstanbul ilinin Avrupa yakasında yer alır. 1936'da Fatih ve Beyoğlu ilçelerinin bir bölümüyle kurulan Eyüpsultan ilçesinin, Haliç'in iç kesiminde kısa bir sahil şeridi, Karadeniz 'de Akpınar ve Çiftalan köyleri arasında da uzun bir sahil şeridi vardır. Eyüp bugünkü sınırlarına 2009'da Yayla mahallesini Sultangazi'ye vererek ulaşmıştır. Eyüpsultan ilçesi doğuda Sarıyer, güneydoğuda Kâğıthane ve Beyoğlu, güneybatıda Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa, güneyde Zeytinburnu ve Fatih, batıda Arnavutköy, İstanbul, Sultangazi, güneybatıda Başakşehir ilçelerine komşudur. İlçe ismini, sınırları içinde türbesi bulunan Ebu Eyyûb el-Ensarî'den alır.
İSTANBUL'UN GEZİLİP GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Eyüp'e nasıl gidilir, nereler gezilir?
📍Eyüp, tarihi eserlerinin yanı sıra doğa güzellikleri ile de önemli bir konumda yer alır. Eyüp ilçesinde Pierre Loti, Feshane ve Göktürk Göleti gezisi yapabilir; Eyüp Sultan Camii, Eyüp Sultan Türbesi, Caferpaşa Medresesi ve Zalpaşa Camii ziyaretinde bulunabilirsiniz.
📍Eyüp'e gitmek için Haliç vapur hattını ya da Eyüp merkeze giden İETT otobüslerini kullanabilirsiniz. İstanbul Raylı Sistemler Haritası'na buradan ; İETT Otobüs sefer ve duraklarına buradan ; İstanbul Şehir Hatları Vapur Seferlerine buradan ulaşabilirsiniz.
📍Karaköy , sıra dışı kafelerin mahalle pastaneleri ve aile işletmeleriyle iç içe olduğu, liman kenarındaki canlı bir semttir. Sokak sanatlarıyla bezenmiş, Osmanlı zamanından kalma binalarında stüdyolar ve genç moda tasarımcılarının butikleri yer alır. Eskiden kuru yük deposu olarak hizmet veren İstanbul Modern'de hem Türk hem de yabancı sanatçıların çağdaş sanat eserlerini görebilirsiniz. 16. yüzyıldan kalma Kılıç Ali Paşa kompleksinin hamamı ve camisi vardır.
📍Karaköy, İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı semttir. Bankaları ve iş hanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biridir. Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Boğaziçi'nin Avrupa tarafında Haliç'in ağzında yer alır. 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin finans merkezi haline gelen semt bugün, önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.
Rengarenk görüntüleriyle kış aylarına renk katan 10 çiçek