İstanbul'un 5 tarihi semti
Kıtaların ve kültürlerin buluşma noktasında yer alan İstanbul, tarihin her döneminde bir dünya kenti oldu. İktisadi ve kültürel merkez olma niteliğini koruyan, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul, her sokağında bir iz bırakarak bizleri seyirlik gezilere çıkardı. Sizler için, sade bir semtini sevmenin bile bir ömre bedel olduğu bu şehrin, 5 tarihi yerini derledik.
Giriş Tarihi: 01.03.2020
16:19
Güncelleme Tarihi: 01.03.2022
15:21
Eyüp'e nasıl gidilir, nereler gezilir?
📍Eyüp, tarihi eserlerinin yanı sıra doğa güzellikleri ile de önemli bir konumda yer alır. Eyüp ilçesinde Pierre Loti, Feshane ve Göktürk Göleti gezisi yapabilir; Eyüp Sultan Camii, Eyüp Sultan Türbesi, Caferpaşa Medresesi ve Zalpaşa Camii ziyaretinde bulunabilirsiniz.
📍Eyüp'e gitmek için Haliç vapur hattını ya da Eyüp merkeze giden İETT otobüslerini kullanabilirsiniz. İstanbul Raylı Sistemler Haritası'na buradan ; İETT Otobüs sefer ve duraklarına buradan ; İstanbul Şehir Hatları Vapur Seferlerine buradan ulaşabilirsiniz.
📍Karaköy , sıra dışı kafelerin mahalle pastaneleri ve aile işletmeleriyle iç içe olduğu, liman kenarındaki canlı bir semttir. Sokak sanatlarıyla bezenmiş, Osmanlı zamanından kalma binalarında stüdyolar ve genç moda tasarımcılarının butikleri yer alır. Eskiden kuru yük deposu olarak hizmet veren İstanbul Modern'de hem Türk hem de yabancı sanatçıların çağdaş sanat eserlerini görebilirsiniz. 16. yüzyıldan kalma Kılıç Ali Paşa kompleksinin hamamı ve camisi vardır.
📍Karaköy, İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı semttir. Bankaları ve iş hanlarıyla ünlü en eski ticaret merkezlerinden biridir. Tarih boyunca bir liman ve ticaret merkezi olma özelliğiyle ön plana çıkmıştır. Boğaziçi'nin Avrupa tarafında Haliç'in ağzında yer alır. 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı Devleti'nin finans merkezi haline gelen semt bugün, önemli bir ticaret ve ulaşım merkezidir.
Rengarenk görüntüleriyle kış aylarına renk katan 10 çiçek
Karaköy'e nasıl gidilir, nereler gezilir?
📍Karaköy'de tarihi yerler olarak Arap Camii, İbrahim Paşa Camii, Sokollu Camii ve Yeraltı Camii ziyaretinde bulunabilirsiniz. İstanbul Modern'i, Galata Kulesi'ni gezebilirsiniz.
📍Karaköy , bugün uluslararası ve şehir içi yolcu trafiğinde büyük taşımacılık merkezidir. Galata Köprüsü Karaköy ile tarihî yarımadayı birbirine bağlar, köprü üzerinden geçen tramvay hattı Zeytinburnu-Kabataş arasında çalışır. Yeraltı füniküler hattı (Tünel) 1875 yılından beri insanları Karaköy'ün alt ucundan İstiklal Caddesi'na taşır. İstanbul'un tek yüzen iskelesi olan Karaköy İskelesi'nden vapurlarla Boğaziçi'nin Anadolu yakasındaki Haydarpaşa Garı ile Kadıköy'e ulaşım sağlanır.
Öğün sınırlarını aşan bir lezzet: Peynir ve çeşitleri
📍Üç bin yıllık tarihi ile Beykoz , İstanbul'da Osmanlı'nın fethettiği ilk yer olması; Sultan Yıldırım Bayezid'in yaptırdığı Anadolu Hisarı ile fethin müjdeleyicisi; Göksu, Küçüksu, Akbaba, İncirköy, Beykoz çayırı ile İstanbul'un mesiregahı olan önemli semtlerimizden biridir. Traklar, Beykoz'da yerleştiği bilinen ilk halk olarak karşımıza çıkar. Muhteşem dereleri, birbirinden güzel mesire yerleri, bereketli toprakları, cömert denizi ve aynı zamanda geniş bir av sahası da olan yemyeşil ormanlarıyla bir masal kentini andıran Beykoz, Osmanlı Devleti tarihinde önemli bir yere sahiptir. Av alanlarının uygunluğu münasebetiyle Osmanlı yönetici sınıfının gözde mekânlarından birisi olmuştur
Osmanlı tarihinin en önemli seyyahlarından olan Evliya Çelebi , Beykoz'u şu satırlarla anlatır: "(…) lebi deryadan bağlar kenarından gitmek üzere Servi Burnun'nun üç bin adım güney tarafında, bir liman-ı âzimin kenarındadır. Sekiz yüz haneli, bağ ve bahçeli, mamur bir kasabadır. Camii, mescidi, hamamı, sibyan mektebi, küçük sokakları, ağaçlarla müzeyyen çarşı ve pazarı vardır. Çarşı ve pazarı çok bakımlıdır. Halkı bahçıvan, oduncu ve balıkçıdır. Ab-ı havası nefistir. İskelesinde bir kılıç balığı dalyanı vardır. Beş altı gemi direğini birbirine bağlayıp denize dikmişlerdir. Karadeniz tarafından kılıçbalıkları geldiğinde direğin tepesindeki âdemler ellerindeki taşları kılıçbalıklarının arkasına doğru atınca balıklar emin yerdir diye liman ağzına doğru girer. Burada ağlara takıldıklarında balıkçılar kayıklarla kılıçbalıklarına yanaşıp kargı ve tokmaklarla bunları avlarlar. Buradan içeride Akbaba, Sultan, Ali Bahadır, Dereseki, Alemdağ, Koyun Korusu, Yuşa Nebi mesireleri vardır."
Beykoz'a nasıl gidilir, nereler gezilir?
📍Beykoz'da tarihi mekan gezmek isterseniz; İshak Ağa Çeşmesi (Onçeşmeler), Beykoz "Mecidiye" Kasrı, Anadolu Hisarı Namazgahı, Abraham Paşa Korusu, Anadolu Hisarı Nişangahı, Hidiv Kasrı, Anadolu Hisarı Kalesi, Küçüksu Kasrı, Yoros Kalesi, Yuşa Tepesi, Küçüksu Mihrişah Sultan Çeşmesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Tarihi semtleri olarak da, Anadolu Hisarı'nı, Beykoz'un günümüzde dahi müstesna semtlerinden biri olan Kanlıca'yı, Göksu'yu, Paşabahçe'yi, Çubuklu'yu ve Boğaz'ın son iskelesi Anadolu Kavağı'nı gezebilirsiniz.
📍Üsküdar ve Kadıköy rıhtımından kalkan Beykoz dolmuş ve otobüsleri ile ilçeye ulaşabilirsiniz.
Farkında mısınız? - İstanbul'un orta noktasına götürüyoruz!