Arama

İstanbul'un az bilinen ilkleri ve enleri

İstanbul, 2700 yılı aşkın yazılı tarihi içinde üç büyük imparatorluğa başkentlik yaptı ve en kalabalık şehir olma özelliğini yüzyıllar boyu sürdürdü. İstanbul'un ilk çocuk hastanesi, ilk uçan insan, en eski camisini ve dahasını sizler için derledik.

  • 1
  • 30
İlk sergi salonu
İlk sergi salonu

İlk sergi salonu Beyoğlu Şark Pasajında 1901'de Pera Salonu adıyla açıldı. Resim ve heykel bölümleri bulunan salon üç yılın ardından kapandı. Dört yıl aradan sonra Osmanlı Ressamlar Cemiyeti'nin önderliğinde 44 ressamın katılımıyla ilk sergi Galatasaray Sergileri adıyla yapıldı ve 1950'lere kadar aralıksız sürdü.

  • 2
  • 30
İlk çocuk hastanesi
İlk çocuk hastanesi

Bugünkü Şişli Etfal Hastanesi kurulduğu dönemde Avrupa'da benzeri olmayan bir çocuk hastanesiydi. Tarihimizin ilk çocuk hastanesi olan Hamidiye Etfâl, Abdülhamid tarafından sekiz aylıkken ölen kızı Hatice Sultan adına yaptırılmıştı.

Kuşpalazı nedeniyle ölen Hatice Sultan'ın ardından, Abdülhamid derin bir üzüntü yaşamış ve dilinden şu sözler dökülmüştü: "Benim çocuğum kurtulamadı. Kim bilir fakir fukaranın çocukları nasıl bakılıyor? Hiç olmazsa bir hastane yaptıralım da, benim gibi babaların kalbi yanmasın!"

  • 3
  • 30
İlk trafik kazası
İlk trafik kazası

İlk trafik kazasını ise İtalyan Elçiliği'nin şoförü Şişli Camii önünde yapmış, kazada bir Arnavut vatandaşı yaralanmış. Şoför ise olay yerinden korkarak kaçmış fakat Pangaltı'da polisler tarafından yakalanmaktan kurtulamamış.

  • 4
  • 30
Yurt dışına kaçırılan ilk eser
Yurt dışına kaçırılan ilk eser

İstanbul, 13 Nisan 1204 tarihinde 4. Haçlı Seferi ile ilk olarak Latinler tarafından işgal edildi ve kent 3 gün boyunca yağmalanıp tahrip edildi. 57 yıl süren işgal, 1261 yılında sona erdi.

İstanbul'u yağmalayan Venediklilerin götürdükleri Bizans ganimetleri arasında en değerli parça, bugün hala Venedik'te San Marco Kilisesi'nin kapısının üzerinde duran dört at heykeli. Bu heykeller, İstanbul'da Hipodrom'da bulunuyordu.

  • 5
  • 30
İlk nüfus sayımı
İlk nüfus sayımı

Fetih'ten 2 yıl sonra 1455'te, Fatih'in emriyle İstanbul'da ilk nüfus sayımı yapıldı. Bu sayıma ait defterde, Galata mahallelerinde oturanlar, devlete vergi ödeyen ve ödemeyenler, zengin ve fakirler, fetihten sonra gidenler, kalanlar veya tekrar dönenler, medeni ve ailevi durumları, dinleri ve sosyal nitelikleri belirtildi.

1477 yılında yapılan nüfus sayımı uyarınca da, İstanbul (Avrupa) yakasında 14 bin 803 hanelik nüfusun 8 bin 951'i Müslüman Türk, Galata'da ise 1521 hanelik nüfusun 5'i Müslüman Türk'tü. Bu rakama askerler, medrese öğrencileri ve tutsaklar eklenince kentin nüfusu yüz bine yaklaşıyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN