Arama

İstanbul’un en eski açık hava müzesi Yedikule Zindanları

Yedikule Zindanları veya Yedikule Hisarı olarak adlandırılan yapı, İstanbul'un ve Türkiye'nin en eski açık hava müzelerinden birisiydi. Köklü bir geçmişe sahip olan yapı, Bizans döneminde inşa edilse de günümüzdeki şeklini Osmanlı döneminde aldı. Peki, Yedikule Zindanları'nın hayvanat bahçesinden kız sanat evine, Osmanlı hazinesinden baruthaneye kadar pek çok farklı işlevde kullanıldığı biliyor musunuz? Ya, Fetih'ten sonraki ilk mescidin Fatih Sultan Mehmet tarafından burada inşa ettirildiğini? İşte İstanbul'un en eski açık hava müzesi Yedikule Zindanları'na dair detaylar...

  • 3
  • 11
FATİH SULTAN MEHMET DÖNEMİNDE YEDİYE ÇIKARILAN KULELER
FATİH SULTAN MEHMET DÖNEMİNDE YEDİYE ÇIKARILAN KULELER

📌 Bizans döneminde bölgeye yalnızca üç kule inşa edildi. Tüm dünya tarihine çağ atlatan İstanbul'un Fethi ile şehri eline geçiren Fatih Sultan Mehmet, yapıya üç kule daha ekledi ve tam yedi tane kule oldu.

📌 Ayrıca kaleye surlar da ekletip kuleleri bağlayan padişah, burada bir garnizon oluşturdu. Böylece Bizans ve Osmanlı uygarlıkları bütünleşmiş oldu. Padişah yapıtın temizliği ve onarımı için bölgeye malzeme desteği de sağladı.

Garnizon: İçinde ve civarında yerleşmiş kıta, karargâh veya askeri kurum bulunan meskûn yerlere garnizon denilir. Garnizon komutanlıklarının sorumluluk alanına göre ve genellikle sınırları kent ya da belediye sınırlarıyla saptanan bölgelerdir.

  • 4
  • 11
FATİH TARAFINDAN YAPTIRILAN İSTANBUL'UN EN ESKİ MESCİDİ
FATİH TARAFINDAN YAPTIRILAN İSTANBUL’UN EN ESKİ MESCİDİ

📌Yapıtın konumlandığı mekan da özel bir öneme sahipti. İstanbul'un en eski mescidi burada, Fatih Sultan Mehmet tarafından fetihten 5 yıl sonra Hisarın inşası sırasında yaptırıldı.

📌Ahşap çatılı ve tek minareli mescitten günümüze sadece minarenim şerefeye kadar olan kaidesi kaldı. Mescidin yanındaki çeşmenin Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir.

Dünyayı geziyoruz: Kuleler

  • 5
  • 11
KULE YÜZYILLAR BOYUNCA FARKLI İŞLEVLERDE KULLANILDI
KULE YÜZYILLAR BOYUNCA FARKLI İŞLEVLERDE KULLANILDI

📌 Bizans döneminde misafirleri karşılamak amacıyla inşa edilen kule, sonrasında gözlem kulesi, kız sanat evi, hayvanat bahçesi olarak kullanıldı.

📌 Kulenin en dikkat edici kullanım alanlarından biri Hazine Kulesi işleviydi. Hazine-i Hümayun'un yani Osmanlı hazinesi bu yapıda tutulmaya başlandı. Ancak daha sonra III. Murad zamanında hazine saraya aktarıldı. Bu kulenin tepesinde görkemli bir bayrak direği bulunan zarif köşk, 1748 yılında büyük İstanbul yangınında tamamen yandı.

✅O dönemlerde Hazine Kulesi'nin adı, "Yanan Kasır" olarak da anıldı.

📌 Kulenin en belirgin kullanım alanı adından da anlaşılacağı üzere mahkumların cezalandırıldığı zindandı. Yedikule'deki mermerlerin oluşturduğu kulelerin arasında yer açılarak buralar hapishane olarak kullanıldı.

📌 Yedikule, devlet hapishanesi olduğu dönemde, bu kulede, soylu esirler, krallar, vezirler ve elçiler, 1768 yılına kadar yattılar. Zindanın giriş kısmındaki listede burada yatanların adları, neden burada bulundukları ve akıbetlerini yazmaktadır.

📌 Yapıtın II. Mahmud döneminde zindan olarak kullanılmasından vazgeçildi ve 1856 yılında baruthaneye dönüştürüldü.

  • 7
  • 11
YAPITIN HER KULESİNE VERİLEN İSİMLER
YAPITIN HER KULESİNE VERİLEN İSİMLER

📌 Dört tane Bizans İmparatorları'nın, 3 tane de Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığı yedi adet kuleden adını alan bu tarihi yapıtın her kulesine isim verildi.

Genç Osman Kulesi

Bu kulenin Osmanlı tarihinin en genç padişahlarından Genç Osman'ın adını alma nedeni aslında padişahın katledildiği yerin bu bölgenin ikinci katında olmasıdır.

Cephanelik Kulesi

Adından da anlaşılacağı gibi devlete bağlı olduğu süreçte cephane deposu olarak kullanılmıştır. Ayrıca iki hapishane dışında devlet suçlularının hapsedildiği zindanlardan da birisiydi.

III. Ahmet Kulesi

Bu kule günümüze kadar dayanamamış ve depremlerle yıkılmıştır. Devrimci padişah III.Ahmet'in adını almasının sebebi yapım ve onarımına bu padişah tarafından büyük katkı yapmış ve katlarının kirişlerle tutturulmasını sağlamış olmasıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN