İstanbul’un en eski açık hava müzesi Yedikule Zindanları
Yedikule Zindanları veya Yedikule Hisarı olarak adlandırılan yapı, İstanbul'un ve Türkiye'nin en eski açık hava müzelerinden birisiydi. Köklü bir geçmişe sahip olan yapı, Bizans döneminde inşa edilse de günümüzdeki şeklini Osmanlı döneminde aldı. Peki, Yedikule Zindanları'nın hayvanat bahçesinden kız sanat evine, Osmanlı hazinesinden baruthaneye kadar pek çok farklı işlevde kullanıldığı biliyor musunuz? Ya, Fetih'ten sonraki ilk mescidin Fatih Sultan Mehmet tarafından burada inşa ettirildiğini? İşte İstanbul'un en eski açık hava müzesi Yedikule Zindanları'na dair detaylar...
Giriş Tarihi: 02.12.2020
10:06
Güncelleme Tarihi: 11.07.2022
12:18
YAPITIN HER KULESİNE VERİLEN İSİMLER
📌 Dört tane Bizans İmparatorları'nın, 3 tane de Fatih Sultan Mehmet'in yaptırdığı yedi adet kuleden adını alan bu tarihi yapıtın her kulesine isim verildi.
✅Genç Osman Kulesi
Bu kulenin Osmanlı tarihinin en genç padişahlarından Genç Osman 'ın adını alma nedeni aslında padişahın katledildiği yerin bu bölgenin ikinci katında olmasıdır.
✅Cephanelik Kulesi
Adından da anlaşılacağı gibi devlete bağlı olduğu süreçte cephane deposu olarak kullanılmıştır. Ayrıca iki hapishane dışında devlet suçlularının hapsedildiği zindanlardan da birisiydi.
✅III. Ahmet Kulesi
Bu kule günümüze kadar dayanamamış ve depremlerle yıkılmıştır. Devrimci padişah III.Ahmet'in adını almasının sebebi yapım ve onarımına bu padişah tarafından büyük katkı yapmış ve katlarının kirişlerle tutturulmasını sağlamış olmasıdır.
✅Hazine Kulesi
Bu hisar bir dönem hazinelerin muhafaza edildiği yerdi. Devletin sahip olduğu bu hazine, Hazine Kulesi'nde tutulurdu. Fakat daha sonra III. Murad döneminde hazine saraya aktarıldı. Kulenin tarihindeki bir diğer olay ise, hemen yanında bulunan Yanan Kasır köşkünde çıkan yangından etkilenmesi fakat daha sonra onarılmasıdır. Köşkün "yanan " sıfatını almasının sebebi de bu yangındır.
✅Zindan Kulesi
Kitabeler Kulesi adıyla da anılır. Zindan olarak kullanılan iki kuleden birisidir. İçinde bulunan ahşap katlar çıkan yangınlarda yanarak hasar görmüştür.
✅Top Kulesi
Yangında yanan bir diğer kuledir. Hapishane olarak da kullanılmıştır.
✅Bayrak Kulesi
Altın Kapı'nın üstündeki kuledir . Yedi kule arasında en sağlam olanıdır. Sancağın dalgalandığı yer olması nedeniyle yeniçeriler burada nöbet tutardı. Sağlamlığını günümüzde de korumaktadır.
TARİHİ YAPININ RESTORASYON SÜRECİ
📌 Yedikule Zindanları onarım ve restorasyon işlemlerinde farklı birim ve kurumlara teslim edildi. 1968 yılında, İstanbul Hisarlar Müzesi Müdürlüğü'ne bağlandı.
📌 Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilen tarihi yapı, 2004 yılında Maliye Bakanlığı tarafından geri alındı. Özel bir şirkete kiralandı. Fakat birçok konsere ev sahipliği yapan hisar, şirket tarafından genişletilmek için ağaçlar kesilip, tarihi yapının zeminindeki taşları sökülüp mıcır dökülünce tepki çekti.
FETİH'TEN SONRA YAPILAN İLK MESCİD İHYA EDİLECEK
📌 Yedikule Zindanları'nın restorasyon işlemleri Fatih Belediyesi'ne devredildi.
📌 Restorasyon sonunda büyük konserler için uygun olmadığı için bu tarihi yapı yalnızca küçük çaplı konserlere, kültür ve sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapacak.
📌 Yedikule Hisarı restorasyon projesi mimari Celaleddin Çelik İstanbul'un fethinden sonra yapılan ilk cami olan Fatih Mescidi'nin de ihya edileceğini ifade etti.