Arama

İstanbul'un fethinin başladığı yer: Aydos Kalesi

İstanbul'un en yüksek noktası, 537 metre ile Aydos Tepesi'dir. Burayı dikkat çekici yapan bir diğer noktaysa zirvesinde yer alan kalesidir. Prof. Dr. Halil İnalcık, Aydos Kalesi'ni "İstanbul'un fethinin başladığı yer" olarak tanımlar. İstanbul'u Anadolu'ya bağlayan yol üzerinde yer alan kale, tarih içerisinde kilit rol oynadı. Peki, Abdurrahman Gazi kaleyi nasıl fethetti?

📌 Bu hikâye, Hoca Sadettin Efendi, Neşrî, Hadidî, İbn-i Kemal, Katip Çelebi, Solakzade Mehmet Hemdemi Efendi, Joseph von Hammer-Purgstall ve Alphonse de Lamartine gibi birçok yazarın eserinde farklı biçimlerde anlatıldı.

📌 Kaleyi fetheden Osmanlı, 1328'den itibaren bölgenin hâkimi oldu. Abdurrahman Gazi de "Aydos Fatihi" olarak anılmaya başlandı. Prof. Dr. Halil İnalcık, Abdurrahman Gazi fetihten sonra kaleyi akın merkezi haline getirdiğini belirtir. Kaleye yerleşen Osmanlı komutanı sonrasında Üsküdar, Pendik ve Boğaz'a akınlar düzenledi.

📌 Aydos Kalesi'nin bulunduğu bölge, uzun süre anahtar noktadaydı.

📌 Kervanların yol güvenliği de dâhil olmak üzere, sonraki dönemlerde iç kale haline gelen Aydos Kalesi'nin, İstanbul'un fethiyle birlikte, bu stratejik önemi azaldı.

OSMANLI'NIN SOYU NEREYE KADAR UZANIYOR?

📌 Daha sonra kazanılan Pelekanon zaferi ile İzmit tekfuruna yardım için İstanbul'dan gönderilecek askerî kuvvetlerin önü kesildi. Bu sayede on yıl sonra İzmit'in fethinin önü açıldı.

📌 İzmit'in fethinden sonra çok beğendiği bu şehre yerleşen Orhan Gazi, artık ihtiyaç olmadığı için Aydos Kalesi'ni yıktırdı. Kale içerisinde yaşayanlar da İzmit'e getirildi.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE İSLAM DÜNYASININ KADİM ŞEHİRLERİ

  • 10
  • 10

📌 Aydos Kalesi'nin fethi ile Osmanlı, Bizans'ı zor durumda bırakan önemli gazalara başladı. Fatih'in fetihten önce, Osmanlılar tarafından İstanbul'a karşı ikinci büyük tehdit, 1366'da I. Murad'ın Silivri fethiydi. İlk önemli kuşatma Yıldırım Bayezid'in, 1394'ten 1402'ye kadar İstanbul'u kuşatmasıydı.

📌 2016 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından bölge başlatılan kazılarda önemli mimari yapılar ortaya çıkarıldı. Kilise, şapel, 2 adet sarnıç, künklerden oluşan su yolları, depo amaçlı kullanılan yapılar ve diğer yaşam alanları ile erken tunç çağına kadar uzanan buluntular ele geçirildi. Yapılan kazılar, kalenin bulunduğu alanın Bizans'tan önce de kullanıldığını gösterir.

Kadim kentin en yüksek noktasından, İstanbul'un orta noktasına gitmeye hazır mısınız👇

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN