Arama

İstanbul'un fethinin kapısını açan zafer: II. Kosova Savaşı

İkinci Kosova Savaşı, Sultan II. Murad'ın padişah olduğu dönemde gerçekleşir. Osmanlı Devleti içinde yaşanan iç karışıklıkları fırsat bilerek gerçekleştirilen bu savaş, Türkleri Balkanlar'dan uzaklaştırmak için yapılan son girişim olur. II. Murad'ın komutanlığında gerçekleştirilen II. Kosova Savaşı ile Osmanlı'nın bu coğrafyadaki varlığı kesinleşir; İstanbul'un fethinin kapısı, bu zafer ile aralanır.

Farklı milletlerden askerleri orduya aldı

🔹 Hunyadi'nin İskender Bey ile de temas kurduğu ve onunla birleşmek üzere harekete geçtiği de belirtilir. Topladığı 30-35 bin kişilik kuvvetle Balkanlar'a inen Hunyadi'nin ordusunun esasını Macarlar oluşturur. Ayrıca 8 bin askerden ibaret bir Eflak gücü de kendisine katılır. Yine Alman ve Çekler'den oluşan paralı askerler de vardır.

🔹 Hunyadi, Sırp Despotu Djuradj Brankovic ile de temas kurmak ister, ancak Sırp despotu buna yanaşmadığı gibi onun topraklarından geçmesine izin vermeyeceğini de bildirir.

🔹 Bunda ikisi arasında eskiye dayanan bir gerginlik kadar Osmanlı baskısı da etkili olur. Buna rağmen Hunyadi Eylül ayı sonlarında Sırp topraklarına girer ve Morava vadisine yönelir.

Osmanlı Ordusu sayıca Macar kuvvetlerinden üstündü

🔹 Kaynaklarda Osmanlı ordusunun mevcudu hakkında abartılı rakamlar vardır. Macar kuvvetlerine göre nisbî bir fazlalığı olan Osmanlı ordusunun asker sayısının 50 bin civarında olduğu tahmin edilir.

🔹 Hunyadi'nin ordusu çok iyi donanmış ve son derece düzenli birliklerden oluşur. En büyük gücü Varna'da olduğu gibi ağır zırhlı süvariler teşkil eder, hafif süvari sayısı da fazladır.

🔹 Her birinde ikişer neferin bulunduğu, üzerinde bir topun yer aldığı ve sayıları kaynaklara göre 800-2000 arasında değişen savaş arabaları ordunun en önemli vurucu gücüdür.

Balkanlarda İslam nasıl yayıldı?

Öncekilerden farklı bir askeri düzende ilerledi

🔹 Yine merkezde süvari hücumlarına karşı kalkanlı ve mızraklı askerlerden oluşmuş bir müdafaa hattı hendek çevresine kurulur ve bunun etrafına develer konulur, toplar dizilir. Savaş 17 Ekim günü başlar.

🔹 İlk gün Macar süvarilerinin hücumu gerçekleşir. Her iki taraf birbirinin gücünü anlamaya yönelik çarpışmalarda bulunur. Osmanlılar Anadolu askerinin yer aldığı kolu savaşa sokmazlar ve dinlendirdiler.

Macar Ordusu büyük bir hezimete uğradı

🔹 Macarlar hattı yardılarsa da yeniçeriler çekilmeyip bunların etrafını çevirdiler ve arkadan destek almalarını önleyip imha ettiler.

🔹 Dinlenmiş Osmanlı kuvvetleri de Macar ordusunun sol kolunu çembere alarak bozguna uğratır. Eflak kuvvetleri ise savaş meydanını terk eder. Üçüncü günü Macar ordusundan eser kalmamıştır.

Kanuni'nin büyük galibiyeti: Estergon Zaferi

Macar kumandanı savaş meydanından kaçtı

🔹 Neşrî ise savaşın oluş şeklinden çok ikinci gün yapılan mücadeleyi ayrıntılı olarak aktarır. Bu arada yardım için gelen İskender Bey ancak savaşın sonunda yetişebilmiş ve mağlûbiyet haberi üzerine geri çekilmiştir.

🔹 Hunyadi ise savaş arabalarının koruması altında savaş meydanından uzaklaşmış, daha sonra kuzeydeki topraklarına dönerken Sırplar tarafından esir alınmış fakat sonra serbest bırakılmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN