Arama

İstanbul’un kaybolan hazineleri

Tarihi şehirler, insanı çepeçevre kuşatan eski eserleri sayesinde canlılıklarını muhafaza eder. Sadece muhteşem büyük yapılarla değil, sokak aralarında kalan küçük ama bir o kadar kadim eserler ile şehrin ruhu korunur. İstanbul'da maalesef son yüzyıl içinde birçok cami, mescit ve çeşme imar planları adı altında yapılan yıkımlarla ortadan kaldırılmıştır. Eskiden İstanbul siluetini süsleyen ancak şimdi yerlerinde olmayan eserleri tanıyalım...

  • 8
  • 10
BALABAN AĞA MESCİDİ
BALABAN AĞA MESCİDİ

BALABAN AĞA MESCİDİ

🔸 İstanbul'da "imar" adı altında yapılan yıkımlardan biri de Balaban Ağa Mescidi olmuştur. İlk yapımı Roma devrine ait Balaban Ağa Mescidi, Şehzadebaşı ile Laleli arasında Fen Fakültesi karşısında bulunuyordu.

◾ Bazı araştırmacılar, kaynaklardan bu çevrede olduğu öğrenilen bir Bizans manastırının kalıntısı olduğunu ileri sürmüş, bazılarıysa manastırın kütüphanesi olabileceğini iddia etmişlerdir.

🔸 İstanbul'un fethinden sonra Sekbanbaşı Balaban Ağa tarafından mescide dönüştürülür. Sık sık büyük yangınlarda zarar gören yapı daha sonra yıkılır.

İstanbul Boğazı'ndaki tarihi camiler

  • 9
  • 10
ATTAR HALİL AĞA MESCİDİ VE ÇEŞMESİ
ATTAR HALİL AĞA MESCİDİ VE ÇEŞMESİ

ATTAR HALİL AĞA MESCİDİ VE ÇEŞMESİ

🔸 Tarihin sayfaları arasında kaybolan eserlerden biri de bugün yeri bile belli olmayan Attar Halil Ağa Mescidi'dir. Şehrin batı tarafında Edirnekapı'dan Topkapı'ya surlara paralel uzanan caddenin Vatan Caddesi'yle kesiştiği köşede bulunuyordu.

🔸Hadikatül Cevami, bu mescidin banisinin kabrinin yeri bilinmeyen Attar Halil Ağa adında kişi olduğuna işaret eder. Tarihi eser, imar nedeniyle yıkılır.

  • 10
  • 10
SULTAN I. MAHMUD ÇEŞMESİ
SULTAN I. MAHMUD ÇEŞMESİ

SULTAN I. MAHMUD ÇEŞMESİ

🔸 Sultan I. Mahmud Çeşmesi, Fatih'ten Edirnekapı'ya giden ama caddenin sol tarafında, Kıztaşı ve Vatanperver Sokağı kavşağında bulunuyordu.

🔸 Çeşme, İstanbul'un 1918'e kadar olan sokak dokusunda yoğun bir yerleşme mahallinin içinde ve caddenin kenarında bulunuyordu.

🔸 Kitabesinde Sultan Mahmud'un bu çeşmeyi yaptırıp, buraya çeşme suyu getirmesinden övgü ile söz edilir. 1978'de arazinin satılması üzerine çeşme yıktırılarak yerine apartman yaptırılır.

Osmanlı'ya tanıklık etmiş çeşmeler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN