İstanbul'un şehir hafızasında yer eden 10 olay
Dünyanın sayılı metropollerinden biri olan İstanbul, özellikle son yüzyılda büyük bir değişim geçirdi; nüfusu, sınırları, mimarisi, tarzı, tavrı ve temposu değişti. Kimlikli yapılar hızla azaldı, yerlerine apartmanlar dikildi. Son yüzyıl içinde İstanbul yoruldu ve hor kullanıldı. Tüm bunlara rağmen iktisadi, kültürel ve sosyal açıdan öncü rolünü ise sürdürdü. Sizler için İstanbul'da hayatı etkileyen, değiştiren, dönüştüren, şehir hafızasında yer eden 10 olayı listeledik.
Giriş Tarihi: 26.04.2019
16:33
Güncelleme Tarihi: 26.04.2019
16:38
BOĞAZ BUZLARLA KAPLANDI-1954
Tuna Nehri'nden kopup Karadeniz'e gelen büyük buz blokları 24 Şubat sabahı İstanbul Boğazı'nda Sarıyer, Büyükdere, Çengelköy, Kanlıca ve Ortaköy koylarını kapladı. Poyrazköy'den Rumelikavağı'na denizin üstünden yürüyerek gidilebildi. Mart başına kadar devam eden buz istilası gemi seferlerini de engelledi. 1929 yılından sonra Boğaz ikinci ve son kez buzlarla kaplandı.
İLK DENİZ OTOBÜSLERİ-1954
İstanbul sularındaki ilk iki deniz otobüsü 1954 yılında İstinye Tersanesi'nde inşa edildi. Bostancı ve Caddebostan isimleri verilen deniz otobüsleri 32,40 metre uzunluğunda ve 4,0 metre genişliğindeydi. İki yüz elli yolcu taşıma kapasitesine sahip deniz otobüslerinin Galata Köprüsü'nün altından geçebilmesi ve Haliç'te de işleyebilmesi için su üstü yüksekliği 5 metrenin altında tutulmuştu. Turist gezdirmek amacıyla tasarlanan bu gemilere deniz otobüsü denmesinin sebebi yolcu koltuklarının otobüslerdeki gibi arka arkaya dizilmiş olması ve kaptanın gemiyi kara araçları gibi doğrudan yönetmesiydi. Bostancı ve Caddebostan kısa süre sonra seferden alındı ve İstanbulluların hafızasında pek yer etmedi.
İSTANBUL’UN YENİ BELEDİYE BAŞKANI: RECEP TAYYİP ERDOĞAN
27 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde oy patlaması yapan Refah Partisi büyük bir zafer kazandı. Seçmenlerin yüzde 92,2'sinin oy kullandığı seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığını RP adayı Recep Tayyip Erdoğan kazandı.
Aynı yıl Topkapı'da Anadolu, Trakya ve Uluslararası Otogarları kaldırıldı ve Esenler Ferhatpaşa'da inşa edilen modern ve büyük otogara taşında. Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük otogarı olma iddiasında bulunan Esenler Otogarı hem mimari hem de işlevsellik bakımından eksik bir proje oldu. Topkapı'da boşaltılan dükkânlar yıkılıp büyük bir yeşil alan elde edildi ve müzeler, parklar yapıldı.
Bu dönem İstanbul'un temel sorunlarının köklü çözümü için ciddi yatırımların yapıldığı bir dönem oldu. Öncelikle İSKİ ele alınarak İstanbul'un su sorunu kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturuldu. İstanbul'da artık su kesintisi arızi hale geldi ve hayatın bir parçası olmaktan çıktı.
Kanalizasyon, Haliç'in temizlenmesine devam edilmesi, trafiği rahatlatacak alt ve üst geçitler, kavşaklar süratle yapıldı. Yine bu dönemde Park ve Bahçeler Müdürlüğü ciddiyetle ele alındı ve İstanbul'un park, bahçe ve yol kenarındaki yeşil alanları bakımlı hale getirildi.
17 AĞUSTOS MARMARA DEPREMİ-1999
17 Ağustos 1999 sabahı, 03:02'de gerçekleşen, Kocaeli Gölcük merkezli 7,5 büyüklüğündeki deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden oldu. 17 Ağustos depremi, tüm Marmara Bölgesi'nde ve İstanbul'da hissedildi. Resmi rakamlara göre, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 konut, 42.902 işyeri hasar gördü. Deprem ayrıca 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600 bin kişiyi evsiz bıraktı. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilendi; bu nedenle Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir. Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddi kayıplar açısından son yüzyılın en büyük felaketlerindendir.