Arama

İstanbul’un sosyal yaşantısını renklendiren 12 adet

Toplum hayatında oldukça önemli bir yere sahip olan adetler, sosyal hayatı düzenleyen kurallar toplamıdır. Eski İstanbul sakinlerinin adetleri, şehrin gizem dolu bir yanını daha ele verir. Yedikleri duttan şifa bekleyen Osmanlı halkından, savaş uzar korkusuyla evde oya işlemeyen kadınlara kadar İstanbul'un yaklaşık 3 bin yıllık tarihinde bunlara benzer sayısız ilginç âdet var... Kenti tanımak ve geçmişiyle yüzleşmek isteyenler için İstanbul'un sosyal yaşantısını renklendiren 12 âdeti derledik.

  • 11
  • 12
Bülbül dinleme adeti
Bülbül dinleme adeti

💠 Eski İstanbul'da bülbülleriyle ünlü birçok yer vardı. İstanbul halkı, biri Üsküdar, diğeri Eyüp'te bulunan ve Bülbülderesi adıyla anılan iki mesire yerine giderek bülbülleri dinlemeyi adet edinmişti.

💠 Bunun dışında bazı mehtap seyri davetleri, bülbül dinlemek üzere ertesi güne sarkıtılır, ayrıca bülbül yatağı olan bağ, bahçe ve korulara yakın oturanlar, uzak semtlerdeki yakınlarını sırf bülbül dinlemeye davet ederlerdi.

🔸 İstanbul'da bülbülleriyle ünlü yerlerin başında Çubuklu, Göksu, Alemdağ, İstinye, Emirgan, Eyüp, Üsküdar ve Kanlıca'daki bahçe ve korular geliyordu.

🔍 OSMANLI'NIN İLİM YUVASI DARÜLFÜNUN'UN İZ BIRAKAN HOCALARI

  • 12
  • 12
Müjdeci
Müjdeci

💠 İstanbul'da I. Dünya Savaşı'na kadar süren, hacca gidenlerin yolda soygun, salgın gibi felaketlere uğrayıp uğramadıklarını, başlarına iş gelip gelmediğini, hac görevlerini tamamlayıp sağ salim Şam'a varıp varmadıklarını öğrenmek üzere müjdeci gönderme adeti vardı.

🔸 Surre alayıyla beraber İstanbul'dan yola çıkan müjdecibaşı, ikinci müjdeci ve diğer müjdecilerin İstanbul'a dönüşü sevinçle karşılanır, hacca gidenlerin durumları hakkındaki bilgiler bu insanlardan alınırdı.

🔍 500 YIL SÜREN OSMANLI GELENEĞİ: SURRE ALAYI

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN