İstanbul'un tarihi 10 lokantası
Mis kokular içerisinde buharı tüten taze yemeklerin mahfilidir lokantalar. Hem esnafın hem halkın yüzünü güldürür. Zamanla sadece yemek yenilen yer değil; iki arkadaşın dertleştiği, memleket meselelerinin çorbanın buğusunda tartışıldığı mekanlar olurlar. Ülkemizin yetiştirdiği birçok isim için lokantalar edebiyat sohbetlerinin toplantı yeridir. Sizler için, İstanbul'un tarihi 10 lokantasını derledik.
Giriş Tarihi: 16.07.2019
18:22
Güncelleme Tarihi: 16.07.2019
18:35
Halit Fahri Ozansoy, Edebiyatçılar Geçiyor adlı eserinde Mütareke yıllarında "Altıyol ağzından Keresteciler'e doğru inen dar sokağın başında" küçük bir lokantayı işleten adını bilmedikleri için diğer müşteriler gibi sadece lakabıyla hitap ettikleri "Çavuş"un dükkânında şair ve yazarlarla öğle ve akşam yemeklerinde bir araya geldiklerini yazmaktadır.
Ozansoy buraya "Mütarekenin parasızlık günlerinde, aylarında ve yıllarında, Kadıköy'ünde oturan birçok şair, filozof, öğretmen ve gazetecilerin" rağbet ettiğini, bu rağbetin önemli bir sebebini ise lokantanın sahibinin yazar ve edebiyatçılara "veresiye" vermesi olarak açıklar.
Lokanta genelde akşam yemeklerinde bir edebiyat mahfiline döner. Bu saatlerde lokantada genelde Halit Fahri, Ahmet Haşim, Faruk Nafiz, Reşat Nuri bir araya gelirlermiş. Akşam yemeklerindeki edebiyat sohbetleri, bazen çok fazla sürermiş. Ozansoy bu toplantılarda lokanta sahibinin bir köşede bazen de dükkânının önüne çıkarak sohbetin bitmesini beklemek zorunda kaldığını hatırlamaktadır.
Abdullah Efendi Lokantası
1888'de Abdullah Efendi tarafından ilk olarak Karaköy'de Viktorya ismiyle açılan bu mekânın adı, İkinci Abdülhamid'in irade-i seniyesiyle Abdullah Efendi Lokantası olur. Yemeklerinin lezzetinin de etkisi olmakla birlikte merkezi konumu, mekanın sanatçıların uğrak yeri olmasını kolaylaştırmıştır. Meclis-i Mebusan'ın Fındıklı'da olduğu zamanlarda hemen bütün devlet kademesi yemeklerini burada yemiştir. Buranın edebiyatçı müdavimleri arasında başta Yahya Kemal olmak üzere, Ahmet Hamdi Tanpınar, Behçet Kemal Çağlar, Fuat Köprülü, A. Süheyl Ünver, İsmail Habib Sevük, Halit Fahri Ozansoy, Yusuf Ziya Ortaç yer almaktadır.