İstanbul’un tarih kokan 4 yeri
İstanbul gerçekten eşsiz bir şehir. Tarih ve kültür bakımından zengin, her köşesinde bir hikaye saklı. İstanbul'un göz alıcı güzelliklerini anlatmaya başlarsak, Kız Kulesi'nden Galata'ya, sahilinden tarihi yapılarına kadar birbirinden büyüleyici mekanlarla dolu. Coğrafi konumu ve doğal güzellikleriyle de büyüleyici bir şehir. Peki, İstanbul'un tarihi yerlerini merak ettiniz mi? Üsküdar, Beşiktaş, Kuzguncuk ve Taksim gibi bölgelerdeki tarihi mekanlar, her biri kendi öyküsüyle adeta birer tarihtir. Bu bölgelerdeki tarihi zenginlikleri derlerken, belki de bazı gizli incileri gözden kaçırmış olabiliriz. Sizinle paylaşmaktan mutluluk duyacağımız o yerleri derledik.
Giriş Tarihi: 19.11.2023
10:46
Güncelleme Tarihi: 18.11.2024
09:15
KUZGUNCUK
🔸Kuzguncuk , adını II. İustinos tarafından almıştır. Eski ismi Hrisokeramos 'dur. "Altın Kiremit" anlamına gelir. Kuzguncuk, günümüzdeki adını, Evliya Çelebi 'nin notlarında aktardığına göre Sultan II. Mehmed döneminde buraya yerleşen Kuzgun Baba' dan alır.
Evliya Çelebi kimdir?
Gerçek ismi Derviş Mehmed Zillî'dir. 17. yüzyılın en önde gelen gezginlerindendir. "Seyahatname" eseri ona aittir.
Seyahatname
Evliya Çelebi 17. yüzyılda gezip gördüğü yerleri kaleme alarak yazdığı gezi yazısı kitabıdır.
II. İustinos kimdir?
Diğer ismiyle Yustinos, 574-578 yılları arasında Doğu Roma İmparatorluğu imparatoru olarak saltanat sürdürmüştür.
➡ Kuzguncuk sahil tarafında bulunan çınar ağacı bu mahallenin simgelerinden biri olarak bilinir.
💠 Kuzguncuk, Anadolu Yakası'nda, Üsküdar'a bağlı bir semttir. 19. yüzyılda Uryanizadeler tarafından Kuzguncuk'ta yapılan cami ile birlikte Müslümanların da rağbet ettiği bir yer olur.
💠 Bundan ötürü görülmektedir ki; Osmanlı, gelenek ve inanışlarını gittiği her yere götürmüş, yapılandırmış ve korumuştur. Aynı zamanda burada çeşitli dinlerin ibadethaneleri bulunur. Bu ibadethanelerle hoşgörü, barış ve kardeşlik mesajlarını dünyaya veriyor.
Peygamberler Işığında Kudüs'ün Önemi
EYÜPSULTAN
🔸 İstanbul'da Eyüpsultan denilince akla ilk Eyüp Sultan Cami ve türbesi gelir. Eyüp ismi, Peygamberimiz (SAV)'in sancaktarı olan Ebu Eyyub el-Ensari Hazretlerinden gelmektedir. Kendisinin son arzusu buraya gömülmekti.
🔸 Eyüpsultan semti, buraya defnedilmek isteyen çok sayıda Müslümanlarla çevrilidir. Aynı zamanda bu tarihi yerde çok sayıda türbe bulunur.
Ebu Eyyub el-Ensari kimdir?
Hicret'ten sonra Hazreti Peygamberi (SAV) Medine'deki evinde konuk eden ve Türkiye'de "Eyüp Sultan" olarak tanınan kişidir.
🔸 Eyüpsultan, İstanbul'dan ayrı bir şehir olarak idare edilirdi. Sonraları bir kasaba hüviyeti ile gelişmeye başlar. Sultan Fatih buraya Bursa'dan bir kısım halkı yerleştirir ve zamanla da Eyüp, kadılık haline gelir.
🔸 Bu Osmanlı mirası yer, eskiden beri İstanbul'un, İstanbul'u ziyaret edenlerin uğrak yeri olmuştur. Burada sayısız dükkanlar, güzel köşkler yapılmıştır.
Kadılık nedir?
Osmanlı'da, bir kadının görevli bulunduğu il sınırları içinde kalan bölge.
TİTANİK'İ SON ANDA KAÇIRAN YERYÜZÜNÜN EN TALİHLİ ADAMI