Arama

İstanbul’un yer altı dünyası

Osmanlı'ya beş asır başkentlik yapan İstanbul, sadece yeryüzünde yaşayan tarihiyle değil, yer altında bulunan dünyasıyla da dikkat çeker. Tarih boyunca uğruna pek çok savaş yapılmış kadim kentin altında, bambaşka bir tarih yatar. Pek çok farklı amaç için kullanılan yer altı dünyası günümüzde farklı amaçlarla kullanılır. Peki, tarihte yer altı neden kullanılmış, beraber okuyalım...

İstanbul'un en büyük ikinci sarnıcı: Binbirdirek

🔷 İstanbul'un en büyük ikinci sarnıcı olan Binbirdirek Sarnıcı, Sultanahmet Meydanı'nda bulunur. 4. yüzyılda inşa edildiği bilinir. İçinde 224 sütun olduğu tespit edilse de günümüzde 212 adedi mevcuttur.

🔷 Sarnıç günümüzde çeşitli etkinlikler için kullanılan bir restoran ve alışveriş alanına dönüştürüldü.

İstanbul'un 5 tarihi semti

Yer altında bulunan cami

🔷İstanbul'un Karaköy semtindeki Yeraltı Camii'nin diğer adı Kurşunlu Mahzen Camii, esasında Bizans döneminden kalma Galata surlarının Haliç girişindeki büyük burcun mahzenidir. Fatih vakfiyelerinde "mahzen-i sultani" olarak adlandırılır. Camiye çevrilmeden evvel su deposu, cephanelik olarak kullanılır.

🔷 Mahzen içerisinde, 672 Arap kuşatması sırasında şehit düşen iki emirin kabiri olduğuna inanılır. 1755 yılında Köse Bahir Mustafa Paşa, bu mahzeni camiye çevirir. Cami güneş ışığını sadece deniz tarafında bulunan pencerelerinden alır.

Az bilinen tarihi İstanbul fotoğrafları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN