İstiklal Marşı'nın kabulü
Bugün İstiklal Marşı'nın kabulünün yıl dönümü. Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi ve milli mutabakat metni olan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde kabul edildi. 103 yıl önce TBMM'de ilk kez okunan marş, tüm milletvekilleri tarafından alkışlanarak, dört defa ayakta dinlenmişti. Böylece, İstiklal Marşı milli marşımız; Mehmet Akif Ersoy ise vatan şairimiz olmuştu. Peki İstiklal Marşı ne zaman kabul edildi? Mehmet Akif Ersoy hangi şartla İstiklal Marşı için düzenlenen yarışmaya katılmayı kabul etmişti? İşte İstiklal Marşı'nın kabulüne dair detaylar...
Giriş Tarihi: 12.03.2024
14:13
Güncelleme Tarihi: 13.03.2024
16:20
Meclis tarihi bir gün için toplandı
◼ 1 Mart 1921 günü TBMM , tarihi günlerinden birini yaşıyordu. Açılış konuşması ardından İstiklâl Mücadelesi'nde gelinen nokta değerlendirildi.
◼ Meclis başkanının duygu ve heyecan veren bir konuşma yapmasının ardından, sıra Karesi Mebusu Hasan Basri 'nin önergesine geldi. İstiklâl Marşı'nın güftesi, Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey tarafından Meclis kürsüsünden okunacaktı.
Mecliste bir ses yükseliyordu: Korkma!
◼ Hamdullah Suphi, Âkif'in kelimeleri bir inci misali dizdiği mısraları okumaya başladı. "Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" dizesinin ardından milletvekillerinden şiddetli alkışlar yükselmeye başladı. Hamdullah Suphi, her mısrasında alkışlar eşliğinde, İstiklâl Marşı'nın on kıtasını da okudu .
İSTİKLAL MARŞI'NIN İLK BESTESİ
Arka arkaya 4 defa ayakta alkışlandı
◼ Bu İstiklal şiirinin yarattığı heyecan, mecliste büyük bir duygu sağanağı oluşturdu. O sırada Âkif ise mahcubiyetinden başını kollarının arasına almış ve adeta sıranın üzerine çökmüştü.
◼ Alkış ve gözyaşları eşliğinde marşın okunması biterken, Nafia (Bayındırlık) Vekili İsmail Fazıl Paşa , şiir bitince haykırarak tekrar okunmasını istedi. Büyük bir coşku yaratan bu İstiklal şiiri, milletvekilleri tarafından dört defa ayakta dinlendi.
Büyük tezahüratlarla karşılandı
◼ O güne tanıklık ederek şiiri okuyan Hamdullah Suphi, daha sonra hatıralarında o günü,
Âkif'in ölmez eserini Büyük Millet Meclisi'nde ben okudum. Meclis tarafından büyük tezahüratla karşılandı. Alkışlandı; defalarca alkışlandı. Meclis manzumeyi ayakta dinlediği gibi Atatürk de ayağa kalkmış alkışlıyordu; herkes heyecan içinde idi.
sözleriyle anlatmıştı.
İSTİKLAL MARŞI'NDA GEÇEN 9 KELİME
Akif'in şiiri İstiklal Marşı olarak kabul edildi
◼ Önerge ve görüşmelerin ardından Hamdullah Suphi'nin "her marşın ayrı ayrı oya koyulması " teklifi kabul edildi. Daha sonra, Meclis Başkanı tarafından yapılan oylamada, büyük çoğunluğu elde eden Mehmet Âkif'in şiiri, "Millî Marş" olarak kabul edildi.
◼ Milli şairimiz Mehmet Akif 'in kaleme aldığı ve milletimizin bağrına bastığı "İstiklal Marşı", Milli Mücadele'deki fevkalade tutumundan ve tavrından dolayı "kahraman ordumuza" ithaf edilmişti.