Kadisiye Savaşı nedir? Kadisiye Savaşı'nın önemi ve sonuçları...
Kadisiye Savaşı, İslam tarihindeki kırılma noktalarından biridir. Fillere sahip Pers ordusu ile İslam ordusu arasında gerçekleşti. Bu savaştan sonra Sasani İmparatorluğu yıkılma sürecine girdi. İslam ordularının İran'a girmesiyle Horasan bölgesi fetih için hazır hale geldi. Peki, Müslümanlara İran'ın kapılarını açan Kadisiye Savaşı'nın önemi ve sonuçları nelerdir?
Giriş Tarihi: 08.01.2021
15:42
Güncelleme Tarihi: 09.07.2021
09:04
Sesli dinlemek için tıklayınız.
HZ. EBUBEKİR VEFAT ETMEDEN ÖNCE HZ. ÖMER’E NE DEDİ?
📌 Hz. Ebubekir vefat etmeden önce hilafet makamını Hz. Ömer'e bıraktıktan sonra ona bazı tavsiyelerde bulundu. Tavsiye ettiği konulardan biri de Perslerin üzerine sefer düzenlenmesine yönelikti.
Hz. Ömer'e şöyle dedi: "Eğer yarına çıkmazsam derhal ashabı topla ve Müsenna'ya ordusu için gerekli takviyeyi gönder." Resulullahın vefatında gösterdiğimiz azim ve kararlılığı devam ettir. Zira böyle konularda en ufak bir ihmal büyük problemlere yol açar."
(x) Hz. Ebubekir'in hayatı
MÜSENNA’NIN KONUŞMASI İLE MÜSLÜMANLAR CESARETLENDİ
📌 Hz. Ebubekir'in vefatından sonra Hz. Ömer, Medine halkını ve sahabenin ileri gelenlerini topladı ve Irak'taki durumu onlarla istişare etti. Müsenna bin Harise de toplantıya katıldı. Hz. Ömer'den izin isteyerek bir konuşma yaptı:
➡ "Düşmanımız yeni yeni ordularla karşımıza çıkıyor fakat bunu gözünüzde büyütmeyin. Çünkü şimdiye kadar girdiğimiz her savaşı kazandık. Bundan sonra da zafer bizim olacaktır. Çünkü Allah Müslümanlara Kur'an'da zafer vaad etmiştir."
📌Müsenna'nın konuşmasından sonra Müslümanlar cesaretlendi. İlk ayağa kalkıp Müsenna'ya katılan Ebu Ubeyd bin Mesud oldu. S'ad bin Ubeyd ve Suleyt b. Kays da ona katıldı. Bu üç kişinin etrafında gönüllü bir ordu kuruldu. İlk ayağa kalkan Ebu Ubeyd bin Mesud olduğu için Hz. Ömer onu orduya komutan olarak tayin etti. Hz. Ömer ona şu tavsiyelerde bulundu:
➡ "Savaşta daima istişare et. Başkalarının da fikirlerini dinle. Hiçbir karar da aceleci olma. Azimli ve sabırlı ol. Savaş sabır ister. Savaşta sabır ve fırsatı kollamak gerekir. Zamanında manevra yapmak önemlidir."
(x) Adaletin kapısı Hz. Ömer'in fıkıh alanındaki icraatları
📌 Sasani Devleti'nin yöneticileri, birçok savaşın kaybedilmesinden sonra aralarındaki taht kavgasına son verdi. Büyük komutanları Rüstem ve Firuzan'a şöyle emir verdiler:
➡ "Ne gerekiyorsa yapın. Bizi daha fazla perişan etmeye hakkınız yok. Sizin karşılıklı çekişmeleriniz yüzünden Arapların bize karşı üstünlükleri artıyor. Bu şartlar altında, sizi daha fazla başımızda tutup, ülkemizi büyük tehlikelere atamayız. Bağdat, Sâbût, Tekrit gibi önemli topraklarımız elimizden çıktı. Şimdi düşmanlarımız Medâin önlerine geldiler. Savaş stratejisi üzerinde anlaşarak birlikte savaşın. Aksi halde, düşmanın önünde daha fazla rezil olmamak için, size karşı tedbir almak zorunda kalacağız."
📌 Daha sonra devletin başına Şehriyar'ın oğlu Yezdücerd geçti. Bütün ordu komutanları ona bağlılık yemini etti. Orduda yeni düzenlemeler yapıldı. Büyük bir ordu kuruldu. Ordunun en önemli silahı içerisinde bulunan fillerdi.
📌 Sasanilerin toparlandığını ve büyük bir ordu topladığını öğrenen Müsenna bin Harise Hz. Ömer'e bir mektupla yardım çağrısında bulundu.
İSLAM ORDUSUNUN BAŞINA SAD BİN EBİ VAKKAS GETİRİLDİ
📌 Sasanilerin büyük bir ordu topladığını haber alan Hz. Ömer, ashabıyla durumu istişare etti. Sasaniler'le yapılacak savaşta kesin bir sonuca gidilmesi gerektiği kararlaştırıldı.
Irak bölgesine yakın kabilelerden destek birlik oluşturuldu. Hz. Ömer Yermük Savaşı için Şam'a giden birliklerin Irak'ta geri dönmesini emretti. Bu birliklerin başında Hişam bin Utbe ve Ka'ka bin Amr vardı. Hz. Ebubekir, Ka'ka bin Amr'dan övgüyle bahsederdi.
📌 Hz. Ebubekir döneminde Ridde Savaşlarında İslam ordusuna karşı savaşıp tövbe eden kabilelerden de ayrıca bir birlik oluşturuldu. Hz. Ömer ordunun başına kendisi geçmek istediyse de istişare için yanında bulunan ashabı buna izin vermedi.
İslam ordusunun başına Sad bin Ebu Vakkas'ın geçmesi kararlaştırıldı. Hz. Ömer, Sad bin Ebu Vakkas'a sık sık mektup yollamasını ve rapor vermesini emretti.
KADİSİYE SAVAŞI ŞİDDETLİ BİR ŞEKİLDE BAŞLADI!
📌Sad bin Ebu Vakkas , Irak'a geldiğinde orduyu Müslümanların topraklarına en yakın, Sasani topraklarına uzak bir bölgeye çekti. Bu sırada Sasani ordusu başlarında en ünlü komutanları Rüstem ve Feyruzan ile birlikte savaş için Müslümanların üzerine doğru geliyordu. İki ordu Kadisiye ovasında karşı karşıya geldi. Sasani ordusunda filler büyük bir güç teşkil ediyordu.
📌Savaşın birinci günü çarpışmalarda düşman filleri, İslam ordusundaki atlar için ürkütücü oluyordu. Müslümanlar ilk gün filler karşısında çok zorladılar. Savaşın ikinci günü filler için Müslüman okçulardan iki keskin nişancı seçildi. Bu nişancılar, fillerin gözlerini nişan alıyorlar böylece onları saf dışı bırakıyorlardı. Bu taktik çok yararlı oldu.
(x) Fil Vakası nedir? Fil Olayı ne zaman gerçekleşti?