Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Kadisiye Savaşı nedir? Kadisiye Savaşı'nın önemi ve sonuçları...

Kadisiye Savaşı nedir? Kadisiye Savaşı'nın önemi ve sonuçları...

Kadisiye Savaşı, İslam tarihindeki kırılma noktalarından biridir. Fillere sahip Pers ordusu ile İslam ordusu arasında gerçekleşti. Bu savaştan sonra Sasani İmparatorluğu yıkılma sürecine girdi. İslam ordularının İran'a girmesiyle Horasan bölgesi fetih için hazır hale geldi. Peki, Müslümanlara İran'ın kapılarını açan Kadisiye Savaşı'nın önemi ve sonuçları nelerdir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 5
  • 9
KADİSİYE SAVAŞI
KADİSİYE SAVAŞI

📌 Sasani Devleti'nin yöneticileri, birçok savaşın kaybedilmesinden sonra aralarındaki taht kavgasına son verdi. Büyük komutanları Rüstem ve Firuzan'a şöyle emir verdiler:

"Ne gerekiyorsa yapın. Bizi daha fazla perişan etmeye hakkınız yok. Sizin karşılıklı çekişmeleriniz yüzünden Arapların bize karşı üstünlükleri artıyor. Bu şartlar altında, sizi daha fazla başımızda tutup, ülkemizi büyük tehlikelere atamayız. Bağdat, Sâbût, Tekrit gibi önemli topraklarımız elimizden çıktı. Şimdi düşmanlarımız Medâin önlerine geldiler. Savaş stratejisi üzerinde anlaşarak birlikte savaşın. Aksi halde, düşmanın önünde daha fazla rezil olmamak için, size karşı tedbir almak zorunda kalacağız."

📌 Daha sonra devletin başına Şehriyar'ın oğlu Yezdücerd geçti. Bütün ordu komutanları ona bağlılık yemini etti. Orduda yeni düzenlemeler yapıldı. Büyük bir ordu kuruldu. Ordunun en önemli silahı içerisinde bulunan fillerdi.

📌 Sasanilerin toparlandığını ve büyük bir ordu topladığını öğrenen Müsenna bin Harise Hz. Ömer'e bir mektupla yardım çağrısında bulundu.

  • 6
  • 9
İSLAM ORDUSUNUN BAŞINA SAD BİN EBİ VAKKAS GETİRİLDİ
İSLAM ORDUSUNUN BAŞINA SAD BİN EBİ VAKKAS GETİRİLDİ

📌 Sasanilerin büyük bir ordu topladığını haber alan Hz. Ömer, ashabıyla durumu istişare etti. Sasaniler'le yapılacak savaşta kesin bir sonuca gidilmesi gerektiği kararlaştırıldı.

Irak bölgesine yakın kabilelerden destek birlik oluşturuldu. Hz. Ömer Yermük Savaşı için Şam'a giden birliklerin Irak'ta geri dönmesini emretti. Bu birliklerin başında Hişam bin Utbe ve Ka'ka bin Amr vardı. Hz. Ebubekir, Ka'ka bin Amr'dan övgüyle bahsederdi.

📌 Hz. Ebubekir döneminde Ridde Savaşlarında İslam ordusuna karşı savaşıp tövbe eden kabilelerden de ayrıca bir birlik oluşturuldu. Hz. Ömer ordunun başına kendisi geçmek istediyse de istişare için yanında bulunan ashabı buna izin vermedi.

İslam ordusunun başına Sad bin Ebu Vakkas'ın geçmesi kararlaştırıldı. Hz. Ömer, Sad bin Ebu Vakkas'a sık sık mektup yollamasını ve rapor vermesini emretti.

  • 7
  • 9
KADİSİYE SAVAŞI ŞİDDETLİ BİR ŞEKİLDE BAŞLADI!
KADİSİYE SAVAŞI ŞİDDETLİ BİR ŞEKİLDE BAŞLADI!

📌Sad bin Ebu Vakkas, Irak'a geldiğinde orduyu Müslümanların topraklarına en yakın, Sasani topraklarına uzak bir bölgeye çekti. Bu sırada Sasani ordusu başlarında en ünlü komutanları Rüstem ve Feyruzan ile birlikte savaş için Müslümanların üzerine doğru geliyordu. İki ordu Kadisiye ovasında karşı karşıya geldi. Sasani ordusunda filler büyük bir güç teşkil ediyordu.

📌Savaşın birinci günü çarpışmalarda düşman filleri, İslam ordusundaki atlar için ürkütücü oluyordu. Müslümanlar ilk gün filler karşısında çok zorladılar. Savaşın ikinci günü filler için Müslüman okçulardan iki keskin nişancı seçildi. Bu nişancılar, fillerin gözlerini nişan alıyorlar böylece onları saf dışı bırakıyorlardı. Bu taktik çok yararlı oldu.

(x)Fil Vakası nedir? Fil Olayı ne zaman gerçekleşti?

📌 Fili saf dışı edilen düşman süvarisi, yere yuvarlanıyor, Müslüman piyadeleri yetişip kılıç ve hançerle onlara saldırıyordu. Bu şekilde Sasani ordusunun durumu gittikçe bozuldu. Bütün gece çarpışmalar sürdü. İki ordu savaşarak sabahladılar. Araplar ve İranlılar, şimdiye kadar buna benzer bir savaş görmemişlerdi. Gecenin sonunda İslam ordusu, İran saflarını yardı. Bir grup Müslüman, Rüstem'in karargahına kadar ulaştı. Müslümanları görür görmez kaçmaya teşebbüs eden Rüstem, Hilâl b. Alkame tarafından yakalandı ve öldürüldü. Hilâl b. Alkame, Rüstem'i öldürdükten sonra, "Onu öldürdüm, onu öldürdüm!" diye bağırdı. Diğer Müslümanlar da oraya ulaştığında onlar da "Rüstem öldü!" diye bağırmaya başladı.

📌 Sasani ordusunun önce sağ ve sol kanadı bozuldu. Rüstem'in bulunduğu merkez de bozguna uğrayınca, tam bir yenilgiye uğradı. Sancakları Müslümanların eline geçti.

📌 Geriye kalan birlikler, savaş alanından geri püskürtüldü. Müslümanların gerek Sasanilerle gerekse başkalarıyla yaptıkları savaşların en şiddetlisi bu savaş olmuştu. Müslümanlar bu savaşta sekiz binin üzerinde şehit verdi, karşı taraf otuz bin asker kaybetti.

Bu savaştan sonra Horasan bölgesi ve Azerbaycan'ın fethi Müslümanlar için kolaylaştı. Sasani Devleti parçalanma ve yok olma sürecine girdi.

(x)🎤 "Fil Vakası"nın anlatıldığı podcastimizi dinlemek için tıklayın

  • 9
  • 9
SAD’DAN HZ. ÖMER’E ZAFER MEKTUBU
SAD’DAN HZ. ÖMER’E ZAFER MEKTUBU

📌 Kadisiye Savaşı zaferle sonuçlandıktan sonra Sad, Hz. Ömer'e bir mektup yolladı. Sad b. Ebî Vakkas mektubunda şöyle diyordu:

"Sasanilere karşı Allah'ın yardımı yine bizimle oldu. Onlar da, önceki İslâm düşmanlarının durumuna düştüler. Uzun ve çok şiddetli bir savaş oldu. İran orduları eşi görülmemiş saldırılar yaptılarsa da Yüce Allah, Müslümanları bu şiddetli saldırılardan korudu. Müslüman askerler, yaptıkları karşı saldırılarla nehir ve bataklıklara kadar onları kovaladı."

📌 Sad bin Ebu Vakkas, Kadisiye Savaşı'nda ele geçirilen ganimetlerin beşte birini Hz. Ömer'e yolladı. Geriye kalan kısmını askerleri arasında paylaştırdı. Hz. Ömer, Sad bin Ebu Vakkas'ı Irak valiliği görevine verdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN