Kahraman Anadolu kadınlarının destansı mücadelesi
Anadolu'nun kahraman kadınları, ülkenin işgalden kurtuluşu için bizzat ön cephede savaşa katıldı. Kimi oğluyla omuz omuza çatışmaya girdi kimi akıllı hamlelerle düşmanı pusuya düşürdü. Onlar üstün bir fedakarlık örneği sergileyerek adlarını tarihe altın harflerle yazdırdı. Anadolu kadınının, bugün düşmandan temizlenmiş her karış toprakta emeği, kanı ve gözyaşı bulunur. Kılavuz Hatice, Gönenli Makbule, Tayyar Rahmiye, Binbaşı Ayşe ve daha adını bilemediğimiz binlerce kahramanımızı rahmet ve minnetle anıyoruz.
📌 Anadolu kadınının mücadelesi yalnızca cephe mücadelesi ile sınırlı kalmadı. Cephe gerisinde de yaralıların bakımını yapmak, cepheye cephane taşımak, imalathanelerde çalışmak, askerler için dikimhanelerde giyecek dikmek, ordu için yiyecek, giyecek ve para toplamak, işgalleri protesto etmek için mitinglere katılmak, protesto telgrafları çekmek ve cemiyetler etrafında örgütlenmek şeklinde düşmana karşı vatanını korudu.
📌 Kimi oğluyla omuz omuza savaştı kimi akıllı hamlelerle düşmanı pusuya düşürdü. Onlar üstün bir kahramanlık örneği sergileyerek adlarını tarihe altın harflerle yazdırdı. Anadolu kadının, bugün düşmandan temizlenmiş her karış toprakta emeği, kanı ve gözyaşı bulunuyor. İşte aziz kahramanlarımızdan bazıları...
Büyük Taarruz'un tarihi fotoğrafları
📌 Adanalı Rahmiye Hanım, 1920 yılında Türkler ile Fransızlar arasında yapılan Kurtuluş Savaşı'na katıldı. Savaşın ilk zamanlarındaki görevleri; keşif ve cephe gerisinde kundakçılık yapmaktı. Bu vazifeleri birçok fedakarlıkla yerine getirdi. Güney cephesinin 9'uncu tümeninde gönüllü olarak müfreze komutanlığını yaptı.
📌 1920'de Fransızlara karşı harekete geçildiği sırada askerlerde bir duraksama yaşanınca, "Ben kadın olduğum halde ayakta duruyorum da, siz erkek olarak yerlerde sürünmekten utanmıyor musunuz?" diyerek askerlerin toparlanmasını sağladı. Aynı muharebede ateş hattında kalan iki arkadaşını korumak için ileriye atıldığında şehit oldu.
📌 Adana Pozantı'da Fransızlara karşı verilen mücadelede yer alan Kılavuz Hatice, burada milis kuvvetlerine katıldı. 8 Mayıs 1920'de milli kuvvetler Pozantı'ya taarruzu başladığında, Fransızlara kılavuzluk yaparak akıllı bir hamle ile yanlış yolu gösterdi. Böylece düşman birliğini Türklerin ateş hattına soktu . Hatice kimse fark etmeden Türk birliğine geçti. Karboğazı'nda sıkışan Fransız askerleri esir edildi.
Milli Mücadele'de bir kadın asker
📌 Makbule Hanım daha bir yıllık evli iken eşinin yanında Milli Mücadele'ye katıldı . Kocası ile çete kurarak dağlara çıktı ve Yunan kuvvetleriyle savaştı. Yunanlar Sakarya Muharebesi'ni kaybederek Afyon mevzilerine çekildiklerinde, bir taraftan da Halil Efe'nin Gördes-Sındırgı-Akhisar bölgesinde faaliyet gösteren çetesinin saldırıları ile karşılaşıyorlardı.
17 Mart 1922'de Kocayayla'da bir çatışmada Makbule, geri çekilen çete arkadaşlarına cesaret verici bir konuşma yaptı ve ardından düşmana saldırdı. Başından aldığı kurşunla şehit düştü . Fakat silah arkadaşları düşmanı yendi.
📌 Münevver Saime, Darülfünun öğrencisiydi. Kadıköy mitinginde yaptığı konuşma sonrasında işgal güçleri tarafından tutuklandı. Fakat o bir yolunu bularak Anadolu'ya geçti. Cephe gerisinde ve istihbarat işlerinde önemli başarılara imza attı. İzmit'teki vazifesi sırasında yaralansa da kimseye belli etmeden görevini yerine getirdi.
📌 İstiklal Madalyası aldığı için sonraki yıllarda Asker Saime olarak da anıldı.
Kurtuluş Savaşı'nın gizli kahramanı