Kahraman Anadolu kadınlarının destansı mücadelesi
Anadolu'nun kahraman kadınları, ülkenin işgalden kurtuluşu için bizzat ön cephede savaşa katıldı. Kimi oğluyla omuz omuza çatışmaya girdi kimi akıllı hamlelerle düşmanı pusuya düşürdü. Onlar üstün bir fedakarlık örneği sergileyerek adlarını tarihe altın harflerle yazdırdı. Anadolu kadınının, bugün düşmandan temizlenmiş her karış toprakta emeği, kanı ve gözyaşı bulunur. Kılavuz Hatice, Gönenli Makbule, Tayyar Rahmiye, Binbaşı Ayşe ve daha adını bilemediğimiz binlerce kahramanımızı rahmet ve minnetle anıyoruz.
📌 Münevver Saime, Darülfünun öğrencisiydi. Kadıköy mitinginde yaptığı konuşma sonrasında işgal güçleri tarafından tutuklandı. Fakat o bir yolunu bularak Anadolu'ya geçti. Cephe gerisinde ve istihbarat işlerinde önemli başarılara imza attı. İzmit'teki vazifesi sırasında yaralansa da kimseye belli etmeden görevini yerine getirdi.
📌 İstiklal Madalyası aldığı için sonraki yıllarda Asker Saime olarak da anıldı.
Kurtuluş Savaşı'nın gizli kahramanı
📌 Tarihe "Kara Fatma" olarak geçen Fatma Seher Hanım, oğluyla omuz omuza savaştı. Birinci Dünya Savaşı'nda, ailesinden 9-10 kadınla Kafkas Cephesi'ne gitti. Mondros Mütarekesi'nden sonra ise eşi Ermeniler tarafından şehit edilen kadınları topladı ve bu güçlerle çarpıştı.
📌 Kurduğu milis kuvvetiyle Bursa ve İzmit'in işgalden kurtarılması için mücadele ettti. Mücadelede bir an duraksamayan Fatma Seher Hanım, Sakarya ve Başkomutanlık muhaberelerine de katıldı ve rütbesi üsteğmenliğe kadar yükseldi.
📌 Fatma Seher Hanım, İznik Cephesi'nde göğsünün sağ tarafına bir mermi saplansa da kanlar içinde çarpışmaya devam etti.
📌 Müfrezesinde 350 kişi bulunan kahraman askerimiz, işgal edilen İzmit'teki cephanelerin Anadolu'ya kaçırılmasında çok önemli roller üstlendi. Kara Fatma söz konusu faaliyetlerinin birinde yakalanıp hapsedildi hatta dövüldü ancak bir yolunu bulup oradan kaçtı.
📌 Girdiği pek çok yerel çarpışmanın yanında, I. ve II. İnönü Muharebeleri'ne, Dumlupınar ve Sakarya Savaşı'na katıldı. Müfrezesindeki pek çok asker şehit olduğu gibi kendisi de yaralandı. Kara Seher Hanım, 1955 yılında Erzurum'da vefat etti.
Kurtuluş Savaşı'nın unutulmayan kahramanı
📌 Eşini Balkan Harbi'nde kaybeden Binbaşı Ayşe Hanım, 15 Mayıs 1919'da İzmir işgal edilince Milli Mücadele saflarına geçerek mücadeleye başladı. İki oğluyla beraber katıldığı savaşta, Yunanlılar İzmir'e hâkim olunca Aydın'a geçti. Burada çete kurdu. Ardından emri altındakilerle Köpekçi Nuri'nin çetesine katıldı. Devamlı olarak milli mücadelenin içerisinde yer alan Binbaşı Ayşe'nin iki oğlu da şehit oldu.