Arama

Kanal İstanbul Projesi Türkiye için neden önemli?

Kanal İstanbul Projesi ve Libya anlaşması, Türkiye'nin son zamanlardaki gündeminde yoğunluk kazanan iki önemli olay. Anlaşma, Türkiye'nin kendi ekonomik bölgesini oluşturması bakımından oldukça önemli. Keza Kanal projeleri, bugün mevcut projeden farklı olarak, Osmanlı'da altı kez gündeme gelmişti.

Millî Savunma Üniversitesi Rektörü tarihçi, yazar Prof. Dr. Erhan Afyoncu ile Osmanlı'da ecdadın gerçekleştirmek istediği kanal projeleri ile günümüzdeki Kanal İstanbul'un önemine; Turgut Reis'in ve Garb Ocakları'nın mahiyetine; Osmanlı'nın Kuzey Afrika'daki hakimiyetine dair konuştuk.

  • 8
  • 11
KANAL İSTANBUL NEDEN ÖNEMLİ? OSMANLI’DA BENZER PROJELER VAR MIYDI?
KANAL İSTANBUL NEDEN ÖNEMLİ? OSMANLI’DA BENZER PROJELER VAR MIYDI?

Osmanlı döneminde birçok kanal projesi olduğunun altını çizen Afyoncu, "Osmanlı'nın önemli projelerinden biri de Sakarya Nehri'ni kullanarak Marmara ile Karadeniz arasında yeni bir kanal açma fikriydi." diyerek şöyle devam etti:

"Bu kanal bugünkü İstanbul Kanalı'ndan farklı. Dediğimiz gibi o dönemde büyük bir kanal açmak mümkün değil. Bu nedenle Sakarya Nehri'ni kullanmak istiyorlar. Burayı kullanıp Sakarya Nehri'nden Karadeniz'e yeni bir kanal açma fikri oluşuyor. Bunun amacı, o bölgedeki ulaştırma faaliyetlerini daha rahat yapabilmek; İstanbul'a odunu, keresteyi ve yiyecekleri kolay götürebilmek; Beypazarı'ndan başlayan bu bölgelerde, kanaldan istifa edilerek halkın, ürünlerini rahat nakletmesini sağlamak… Çünkü o dönemde ulaşım büyük bir problemdi."

Osmanlı'da altı defa teşebbüs olduğunu belirten Afyoncu; Kanuni döneminde, 1591'de, 1654'te, I. Mahmut döneminde, 1759'da, 1813'te projeler yapıldığını, ancak bir netice alınamadığını ifade etti.

Erhan Afyoncu'nun "Kanal hayali Kanuni döneminden beri var" isimli yazısını okumak için tıklayın.

  • 10
  • 11
LİBYALILARIN TÜRKİYE SEVGİSİ HAKKINDA NELER SÖYLERSİNİZ?
LİBYALILARIN TÜRKİYE SEVGİSİ HAKKINDA NELER SÖYLERSİNİZ?

Libyalıların Türkiye'ye karşı olan sempatisi hakkında konuşan Afyoncu, "Osmanlı dağıldıktan sonra çevresinde kendi ayrılan ülkelerde "Osmanlı sizi sömürdü!" şeklinde emperyalistlerin propagandaları oldu. Bundan etkilendiler fakat buna rağmen daha serbest ortamlara geçince halk, "Osmanlı gittikten sonra biz yetim ve öksüz kaldık." dediler. Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti, gücü imkânında çevresindeki diğer kendi kültür-coğrafyasındakilere yardım etmeye çalışıyor ve samimi olarak bunu yapıyor. Bunu yalnızca Libyalılar görmüyor; Suriyeliler de, Iraklılar da, Pakistanlılar da görüyor. Çünkü Türkiye'nin hesabı kitabı olmayan, insana saygıyı esas alan bir yapısı var. İşte bu açıdan da çevrede bir sempati var." dedi.

  • 11
  • 11

Türkiye'nin bir ümit ülkesi olduğunu söyleyen ve "Boşnaklar için de, Yunanistan'daki Türkler için de bir ümit ülkesi..." ifadesini kullanan Afyoncu, "Türkiye'nin eli kuvvetli olduğu takdirde o bölgelerdeki ezilen toplumlara daha fazla yardım etme şansı olacaktır." yorumunu yaptı.

Röportaj: Özge Özkul - Gülcan Sevindik
FİKRİYAT

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN