Arama

Kanuni Sultan Süleyman sel felaketinden nasıl kurtulmuştu?

İstanbul; tarihinde nadiren de olsa büyük sel felaketleri yaşadı. Bunlardan Kanuni Sultan Süleyman'ın ölüm tehlikesi atlattığı felaket, bu tip afetler arasında hakkında malumat bulunan ender olaylardandır. Kanuni, 1563'te İstanbul'da meydana gelen sel felaketinde Halkalı Deresi civarında iken sele kapılmış; boğulmaktan son anda kurtulmuştu.

◾ Felaketin ardından Kanuni; tahrip olan, yıkılan su kemerlerini gezerek buraların tamirini emretti. Kanuni'nin isteği ve takibi sonucunda su kemerleri kısa sürede yeniden yapıldı ve İstanbul'un su meselesi geçici olarak halledildi.

◾ Kanuni'nin Mimar Sinan'ı görevlendirmesiyle yıkılan ve hasar gören binalar, köprüler, muhteşem Mağlova da dahil su kemeleri ve isale hatları tamir edildi. Kanuni'nin isteği ve takibi sonucunda su kemerleri kısa sürede yeniden yapıldı ve İstanbul'un su meselesi geçici olarak halledildi.

  • 9
  • 11
Dünyayı titreten padişah
Dünyayı titreten padişah

◾ Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı tarihinin en uzun süre padişahlık yapan hükümdarıydı. 46 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nde hüküm sürdü. Yaşadığı devirde yabancılar tarafından "Muhteşem Süleyman" ve "Büyük Türk" unvanlarıyla anıldı.

◾ Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük padişahı olarak kabul edilen Kanuni Sultan Süleyman, 7 Eylül 1566 tarihinde Zigetvar'da seferdeyken vefat etti.

12 maddede Kanuni'nin son seferi ve ölümü

  • 10
  • 11
Batıda büyük zaferler kazandı
Batıda büyük zaferler kazandı

◾ İlk siyasi faaliyetlerinde atası Fatih Sultan Mehmed Han'ın izinden giden Kanuni Sultan Süleyman Han, 30 Ağustos 1521'de Belgrad'ı, ardından Rodos'u fethetti. 29 Ağustos 1526'da Mohaç ovasında Macarları kısa sürede yendi. Macar kralının hayatını kaybettiği meydan savaşı Macar Krallığı'nın bir anlamda sonunu getirdi.

◾ Onun yoğun askeri ve siyasi faaliyetleriyle Osmanlı, Avrupa'nın cihanşümul anlayışına sahip Cihan Devleti haline geldi. Hükümdarlığı döneminde imparatorluğun birçok bölgesine önemli cami ve imarethaneler yaptırdı. Özellikle Mimar Sinan'a İstanbul'da abidevi yapılar inşa ettirdi.

  • 11
  • 11
Edebi yönü
Edebi yönü

Kanuni Sultan Süleyman, büyük bir fetihçi olmakla beraber ruhundaki sanatkar taraf onun aynı zamanda ince duygu ve düşünceler şairi olmasını sağladı. Yazdığı aşk, kahramanlık ve düşünce şiirleriyle büyük bir divan meydana getirdi. Devrinde yaptığı reformlar, bürokrasinin şekillenmesi ve kanunlar Osmanlı'yı güçlü bir şekilde dönüştürdü.

◾ Kanuni Sultan Süleyman adına yazılmış Süleymannameler'de ve şehnamelerde onun askeri liderliği ön plana çıkarılmıştır. Padişah Gazi Sultan, Adil Hükümdar, İslam'ın Koruyucusu ve Savunucusu, edebiyat ve sanat hamisi imajıyla övüldü.

Kanuni ile ilgili 20 ilginç bilgi

Yararlanılan kaynak: Erhan Afyoncu,
"Kanunî selde boğulmaktan zor kurtulmuştu"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN