Arama

Kanuni'nin hayatına ışık tutan en önemli kaynak: Süleymannameler

Osmanlı'nın siyasi, kültürel ve birçok alanda zirvede olduğu Kanuni Sultan Süleyman dönemi, tarihimiz açısından büyük bir öneme sahiptir. İşte böyle bir dönemde Osmanlı'nın uzun ve ihtişamlı saltanat hayatını ortaya koyan Süleymannameler, Kanuni'nin hayatını, seferlerini ve Osmanlı tarihini konu ediniyordu. Öyle ki tarih kitaplarındaki birçok eksiklik Süleymannameler ışığında tamamlanmaktadır. Gelin, Kanuni'nin hayatına ışık tutan eserlere yakından bakalım…

📌 Kanuni döneminde yaşayan müellifler tarafından yazılması sebebiyle bu eserler her yeni sefer ve hadisede genişletilmiştir.

➡ Süleymannameler, bilhassa araştırmalarda birincil veya ikincil kaynak olarak değerlendirilen tarihi ve edebi eserlerdir. Döneminin dilini ortaya koymaları bu eserlerin edebi yönünü oluşturur. Fakat Süleymannamelerdeki dil yapısını bütün bir 16. yüzyıl edebiyat diline teşmil etmek doğru olmaz. Nitekim bu eserlerde en nihayetinde padişah övgüsü söz konusudur. Bu sebeple ağır bir dil yapısı karşımıza çıkar.

Farsça ve Arapça terkiplerin fazlaca kullanıldığı Süleymannamelerde, dil genel itibariyle ağırdır. Süleymanname yazıcıları devlet görevinde hizmet etmiş müellifler olduğu için, devletin görüşlerini de yansıtan ayrı bir niteliğe de sahiptir.

  • 4
  • 16
SÜLEYMANNAME ESERLERİ NELERDİR?
SÜLEYMANNAME ESERLERİ NELERDİR?

➡ Süleymannameler yalnızca Kanuni'nin hayatını anlatmakla kalmaz aynı zamanda dönemin sosyal, siyasi, iktisadi ve dini yaşantısına da ışık tutar. Kanuni döneminde yazılan önemli Süleymannamelere yakından göz atalım…

Bostan Çelebi'nin Süleymannamesi, Matrakçı Nasuh'un Süleymannamesi, Ahmet Çelebi'nin Süleymannamesi, Celalzade Salih'in Süleymannamesi türün en başlıca örneklerinden.

  • 5
  • 16
BOSTAN ÇELEBİ SÜLEYMANNAMESİ
BOSTAN ÇELEBİ SÜLEYMANNAMESİ

📚Eserin muhtavası:

➡Eser, Süleymanname türünün en önemlileri arasında yer almaktadır. Kanuni'nin saltanatının ilk yirmi yılını anlatır. Edebi bir üslupla kaleme alınmıştır. Döneminde yazılan diğer Süleymanname kaynaklarına göre sarayla ilgili daha geniş bir muhtevaya sahiptir.

➡Eser geniş kapsamlı olmasına rağmen diğer tarihçiler tarafından çok da rağbet gösterilmemiştir. Kanuni'nin ilk yirmi yılına kadar en önemli kaynaklardan biridir. Ayıca tarihçi Hammer'ın etkisiyle uzun yıllar başka bir isme atfedildiyse de bu yanlışlık düzeltilmiştir.

"Ve bu sefer-i hümayun eserde leşker kethüdası ve hızane-i amire defterdarı İskender Çelebi'nin mal-i beytül-mal hususunda enva-ı hıyaneti zahir olub Hazret-i Sahib- kıran bi-hümal ırak-ı Acem'e hulul-ı ikbal kıldıkda, kazayası saha-i salnatana arz olunub ma'zul olmışdı. Ba'dehu halk-ı aleme ibret içün ol mahall nasiye-i hayatına dağ-ı siyaset uruldı."

Kanuni Sultan Süleyman yönünü doğuya çevirdikten sonra Irakeyn seferi için İbrahim Paşa'yı ve yanında Defter İskender Paşa'yı ona müşavir ve kethüda olarak göndermişti. İbrahim Paşa'nın etkisiyle gözden düşen İskender Paşa, beytülmala ihanet gerekeçesiyle idam edildi. Eserin bu alıntısında Kanuni'nin Irakeyn seferi esnasında Defterdar İskende Çelebi'nin idam edilmesi anlatılmaktadır.

El yazmalarının ışığında Kanuni'nin seferleri

Bostan Çelebi'nin Gazavât-ı Sultan Süleyman (Süleymannâme) adlı eserinin ilk ve son sayfaları

Eserin nüshaları nerede yer alıyor?

📌Eserin bilinen nüshaları Süleymaniye, Topkapı Sarayı Müzesi, Türk Tarih Kurumu, Viyana Millî ve Torino Millî kütüphanelerindedir. Bunların içinde muhtevası en geniş olanı Viyana nüshasıdır.

🔎BOSTAN ÇELEBİ KİMDİR?

Osmanlı alimi ve müellifidir. Kanuni döneminde yaşayan Bostan Çelebi bir dönem medreselerde müderrislik yapmıştır. Arapça, Farsça ile edebî ilimlere ve Kur'an'a vâkıf, aynı zamanda iyi bir şairdi. En bilinen eseri, Kanuni'ye yazdığı Süleymanname'dir. Kanuni ile ilgili yapılan araştırmalarda birincil kaynaklardandır.

Akdeniz'in stratejik adası Rodos'un fethi

  • 7
  • 16
MATRAKÇI NASUH SÜLEYMANNAMESİ
MATRAKÇI NASUH SÜLEYMANNAMESİ

📚Eserin muhtevası

➡ Minyatürcü, hattat, matematikçi ve tarihçi olan Matrakçı Nasuh, Osmanlı dönemindeki çok yönlü şahsiyetlerin başında yer alıyordu. Mecmau't-tevârîh adlı genel bir tarih yazan Matrakçı Nasuh'un farklı isimler verilmiş eserinin cüzlerinin tamamı Târîh-i Sultan Süleyman'ı oluşturuyor.

"Çün ol güzîde-i selâtîn-i zeviyyü'l-iktidâr Sultân Süleymân Hân- ı gerdûn-medârsene-i dokuz yüz yirmi altı Şevvâlinün on sekizinde 150 mefhûm- ı sa'âdet-mersûmı muktezâsınca atası yirine saltanata cülûs itdi."

➡ Matrakçı Nasuh, Süleymanname'yi minyatürlü bir şekilde hazırlamıştır. Eser, aynı zamanda Türk resim sanatı için de büyük bir önem arz etmektedir. Matrakçı Nasuh, Kanuni ile birlikte pek çok sefere katılmış ve sefer esnasında gördüğü yerleri, Süleymannamesi'ne gerek yazı gerekse minyatürleriyle yansıtmıştır.

"... Padişah-ı âlem-penah hazretlerinün dasitan-ı evveli bu zikr olan Korfus seferi ile tamâm oldu. Bundan sonra dasıtan-ı sânisi Karabuğdan seferi ile iptida olunur. İnşallahu ta'ala ..."

Matrakçı Nasuh'un kaleminden Kanuni Sultan Süleyman'ın İran Seferi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN