Arama

Karun Hazinesinin ‘25 asır’ süren yolculuğu

Tarihte zenginliğiyle tanınan Karun, bundan 2500 yıl önce yaşadı. Sahip olduğu servet öyle çoktu ki, rivayetlere göre bu hazinelerin anahtarlarını 300 katır ancak taşıyabiliyordu. Gittiği yere hazinesini de beraberinde götürdüğü için "yürüyen hazine" olarak adlandırılan Karun, Allah'ın emirlerine karşı çıktığı için cezalandırıldı ve hazinesi ile birlikte toprağa gömüldü. Karun Hazinesi 1960'lı yıllarda, Uşak yakınlarında tümülüslerden çıkarılarak ABD'ye kaçırıldı. Ancak bu yolculuk, onun son durağı olmayacaktı…

  • 7
  • 14
‘YÜRÜYEN HAZİNE’ OLARAK ANILIYORDU
‘YÜRÜYEN HAZİNE’ OLARAK ANILIYORDU

Kur'an-ı Kerîm'de Karun ve hazinesinden söz eden ayetlerden anlaşıldığına göre; Karun, Hz. Mûsâ'nın kavmi arasında hazinelerinin anahtarını ancak güçlü, kuvvetli, büyük bir topluluğun taşıyabileceği çok zengin bir kişiydi.

Bundan dolayı Türk edebiyatında atasözü ve deyimlerde daha çok hazineleri, zenginliği ve cimriliğiyle söz konusu edilmiştir.

Karun'un hazineleri "genc-i Kārûn, mâl-i Kārûn" diye anıldığı gibi, her gittiği yere hazinesini de beraberinde götürdüğü için "genc-i revân" yani yürüyen hazine olarak da adlandırılmıştır.

  • 8
  • 14
HAZİNELERİ DE KENDİSİYLE BİRLİKTE TARİHE GÖMÜLDÜ
HAZİNELERİ DE KENDİSİYLE BİRLİKTE TARİHE GÖMÜLDÜ

Karun, cimriliği ve zenginliği sebebiyle gururlanmasından dolayı yerin dibine batırılınca çok güvendiği hazineleri de kendisiyle birlikte yok oldu. Taşlıcalı Yahyâ, "Uğradı cümlesi hışm u hatara / Mâl-i Karun gibi geçti yere" ve Fakîrî, "Tecrîd ile felekte oldum Mesîh-i sânî / Mâliyle yere geçsin Karun'a minnetim yok" beyitlerinde bu olaya ithafta bulunmuşlardır.

Hz. Mûsâ'dan simya ilmini öğrenmek suretiyle zengin olduğu rivayet edilen Karun ve hazinelerinin, Doğu-İslâm edebiyatlarında en çok işlenen yönü, ilâhî kudret karşısında o kadar servetin, mal ve mülkün hiçbir işe yaramaması, aksine sahibinin helâkine sebep olmasıdır.

  • 9
  • 14
KARUN HAZİNESİNDEN GÜNÜMÜZE ULAŞANLAR
KARUN HAZİNESİNDEN GÜNÜMÜZE ULAŞANLAR

Milattan önce 500'lü yıllara dayanan geçmişiyle Karun Hazineleri, 1960'lı yıllarda, Uşak yakınlarındaki Güre Kasabası yakınlarındaki tümülüslerden çıkarıldı.

ABD'ye kaçırılan bu eserler, uzun bir hukuki sürecin ardından 1993 yılında geri alındı. Bazı kaynaklarda "Lidya Hazinesi" olarak da anılan bu hazinenin ele geçirilen kısmında yaklaşık 450 parça bulunuyor.

  • 10
  • 14
ESERLER YURTDIŞINA NASIL KAÇIRILDI?
ESERLER YURTDIŞINA NASIL KAÇIRILDI?

Lidya dönemine ait en görkemli eserleri barındıran bu hazine 1965, 1966 ve 1968 yıllarında, Türkiye'den aşamalı olarak kaçırıldı.

İlk soygun, 1965 yılında Toptepe tümülüsünde gerçekleşti. Beş kişilik grup, tünel kazarak mezar odasına ulaştı; burada buldukları eserleri dönemin parasıyla 65 bin liraya sattılar.

Ardından 1966'da, İkiztepe tümülüsü 11 kişi tarafından soyuldu ve oda içerisindeki 150 parça önce saklanıp daha sonra 160 bin liraya satıldı.

Güre'deki üçüncü soygun ise 1968 yılında, Aktepe tümülüsünde yapıldı ve bulunan resim ve kabartmalar 40 bin liraya elden çıkarıldı.

  • 11
  • 14
‘ÇALINTI’ OLDUĞUNU BİLEREK SATIN ALDILAR
‘ÇALINTI’ OLDUĞUNU BİLEREK SATIN ALDILAR

Türkiye topraklarında bulunan bu hazinenin tamamına, 1985 yılında New York'taki Metropolitan Müzesi'nde rastlandı. Müzeyi gezen bir Türk gazeteci tarafından fark edilen eserlere dair ihbar, dönemin Kültür Bakanlığına aktarıldı.

Müze depolarında saklanan eserleri geri almak amacıyla, 1987 yılında dava açıldı. Yaklaşık 40 milyon dolarlık masrafa yol açan hukuki sürecin ardından eserler, 1993'te Türkiye'ye geri getirildi.

İade, müze yetkililerinin "eserlerin çalıntı olduğunu bildikleri halde satın aldıklarını" kabul etmeleri ve 6 yıl süren davayı kaybedeceklerini anlamalarıyla gerçekleşti. Teslim alınan eserler, 1996'dan itibaren Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Yer sıkıntısından dolayı onlarca eserin üst üste istiflendiği müzede, Karun Hazineleri'ne ait 450 eserden 300'ü sergileniyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN