Arama

Kayıp miras: Sultaniye Köşkü

Fetih'ten sonra İstanbul'u dört bir yandan imar eden Osmanlılar, her tarafı abidevi yapılar ile çevrili bir gönül başkenti inşa ettiler. Bugün turistler tarafından ziyaret edilen ve medeniyetimizin en güzel temsilleri olan yapıların müstesna bazı örnekleri maalesef günümüze kadar ulaşamadılar. Beykoz taraflarında inşa edilen ve güzelliği dillere destan olan Sultaniye Köşkü de bu miraslardan biriydi.

Evliya Çelebi'nin "Seyahatname" kitabında eser III. Murad'a nispet edilir. Lakin 1529 senesindeki iki tamir defteri köşkün daha evvel bir tarihte bina edildiğini kanıtlar.

◾ III. Murad döneminde İran seferinden getirilen malzemelerin bu köşkün tezyinatında kullanılması yapının halk arasında "Acem Köşkü" olarak meşhur olmasına sebebiyet verir.

Eşsiz bir mimari malzeme: Kerpiç

İsveç Kralı'nın emri ile İstanbul'a gelen ressam Cornelius Loos, Osmanlı'nın dillere pelesenk olan bu abidevi yapısını resmetti. Bu resim, bugün dahi köşk hakkındaki en önemli mimari kaynak hükmünde.

Medeniyetin kökleri: Şehirler

◾ Köşkün içinde bulunan nakışlarda bilhassa hayvan tasvirleri ve birbirinden güzel işlemeli çiniler ön plandadır. Bu sebeplerden dolayı köşkün güzelliği dilden dile yayılır.

Divanhane, hasoda, sofa, odalar, hamam, mutfak gibi temel birimlerden oluşan köşk padişahlar arasında bilhassa Sultan Süleyman'ın ilgisini çeker.

Yeryüzünü kaplayan afet: Betonarme

◾ İnşa edildiği tarihten sonra üç asır boyunca sıkça kullanılan Sultaniye Köşkü, on dokuzuncu yüzyılın sonuna kadar aktif şekilde kullanıldı.

◾ Daha sonra harabe haline gelerek yok olan köşk, halk arasında "Batık Köşk" olarak bilinir oldu.

Amasya'nın incileri: Tarihi camiler

Deniz üzerine inşa edilen tek Osmanlı mimari yapısı olan Sultaniye Köşkü'nün dijital ortamda canlandırılmasını ise Mimar Bayram Çevik gerçekleştirildi.

Tunus'ta Osmanlı mührü: Bey Sarayları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN