Arama

Kazanırken Kaybetmek: Pirus zaferleri nedir?

Eski zamanlarda, tarihi bir komutan olarak hayal edin kendinizi. Büyük bir savaşta zafer kazanıyorsunuz, ancak bedeli o kadar ağır ki, geriye dönüp baktığınızda, bu zaferin getirdiği kayıpların, kazançları gölgede bıraktığını fark ediyorsunuz. İşte, bu "Pirus Zafer"in tam tanımıdır. Meşhur Epir Kralı Pirus, Romalılar ile yaptığı her savaşı kazanmış ama ordusu yok olmuştu.

🔹 Ülkesine döndüğünde durumun vahametinin farkına varan Pyrrhus'un, bu durum karşısında, yakın komutanlarına dönüp, "Tanrım, bir daha böyle zafer verme!" dediği rivayet edilir.

🔹 Savaşı veya herhangi bir mücadeleyi kazanan üzerinde neredeyse bir yenilgi etkisi yaratacak düzeyde yıkıcı etkisi olan "Pirus Zafer", kaybetmekle neredeyse eşdeğerdir.

🔹 Bu türden zaferler, genellikle gerçek anlamda bir başarı duygusunu zedeler ve yok etmekle kalmayıp aynı zamanda uzun vadeli ilerlemeye de zarar verebilir.

TARİHİN SEYRİNİ DEĞİŞTİREN 5 KOMUTAN

🔹 Kral Pyrrhus savaştan zaferle çıkmasına rağmen gerçek bir galibiyet duygusunu tadamaz. Zira ordusu yok olmuştur. Bu savaştan sonra kral Pyrrhus hem hayalini kurduğu Roma topraklarında bir hakimiyet kuramamış, ordusunu kaybetmiş ve ülke hazinesine onarılmaz bir yük bindirmiştir.

🔹 Pirus Zafer ifadesi, bir savaştaki zaferin hiçbir anlam ifade etmediği durumlar için o günden bugüne dek insanlar tarafından kullanılagelmiştir.

Pirus (Pyrrhus) kimdir?

🔹 M.Ö. 319 -272 tarihleri arasında Antik Çağ'da yaşamış Epir, Makedonya (Eski Yunan) kralı olarak bilinir. Tarihteki ünü kendi adıyla anılan "Pirus Zafer" teriminden gelmektedir. Asculum Muharebesi'nde Romalıları mağlup etmesine rağmen savaşın kaybedini olur.

🔹 Spartalı Cleonymus, Pirus'tan Sparta'ya saldırmasını ve kendisinin kral olmasına yardımcı olmasını ister. Bu saldırı sırasında oğlu Spartalılar tarafından öldürülen Pirus, saldıraya devam edip şehre girdiği bir sırada askerleriyle beraber tuzağa düşürülmüş ve öldürülmüştür.

TRUMAN SHOW SENDROMU NEDİR?

  • 6
  • 10
Tarihten örnekler Pirus Zaferler
Tarihten örnekler Pirus Zaferler

Zigetvar Savaşı

🔹 Türk tarihinde Avrupa'nın fethi bakımında kırılma noktalarından biri sayılabilecek bir savaş olan Zigetvar, Osmanlı İmparatorluğu ile Habsburg Hanedanlığı arasında 1566 yılında gerçekleşmiştir. Daha önce 1555 ve 1556 yıllarında iki başarısız kuşatma yapan Osmanlı, 1566 yılında Zigetvar'ı fethetmiştir.

🔹 Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusu, zorlu bir kuşatmaya girişmiş ve uzun süren kuşatma, çarpışma neticesinde iki orduda da ciddi kayıplar yaşanmıştır.

🔹 Zigetvar şehrinin fethine bir gün kala, Osmanlı İmparatoru Kanuni Sultan Süleyman vefat etmiştir. Moral bozukluğuna sebep olmaması amacıyla ordudan gizli tutulan bu ölüm, Zigetvar'ın fethiyle sonuçlanmıştır.

🔹 Osmanlı ordusu savaşı kazanıp şehri ve kaleyi fethemesine rağmen tüm imparatorluk derin üzüntü içerisindedir. Osmanlı İmparatorluğu'nu zirveye çıkartan padişah Kanuni Sultan Süleyman'ın vefat etmiş olması, ordunun aşırı yıpranmasıyla fethi planlanan Viyana'ya seferinin iptal edilmesine neden olur.

🔹 Böylece Osmanlı'nın Avrupa'daki ilerleyişi durur. Bu önemli fethe, yüksek azme rağmen, tarihte bu zafer için "Pirus Zafer" ifadesi kullanılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN