Kazım Karabekir'in çocuk eğitimi ile ilgili kitapları 📕
Kazım Karabekir, cepheye kitaplar getirtip çatışmalardan fırsat buldukça bunları okuyan, askeri görevlerinin yanında tarihi ve eğitim alanında da onlarca kitap kaleme alan bir komutan. 65 yıllık ömrüne 68 eser sığdıran Karabekir, aynı zamanda Türk tarihinin en çok eser veren generali. Onun kaleme aldığı eserlerin bir kısmı ise çocuk eğitimi ile ilgili. Doğuda Ermeni Mezalimi sonucu mağdur olan binlerce yetimin bakımını ve eğitimini üstlenen, bu nedenle de "yetimler babası" olarak anılan Kazım Karabekir'in çocuk eğitimi ile ilgili kitaplarını derledik.
Giriş Tarihi: 28.11.2019
10:06
Güncelleme Tarihi: 15.08.2020
16:50
ÇOCUKLARIN ELİNDEN TUTAN ‘YETİMLER BABASI’
Karabekir, yetim Ermeni çocuklarına da aynı hassasiyeti göstermiş, Trabzon'da bir okulu yetim kalmış olan Ermeni çocukları için tahsis etmişti. Kazım Karabekir Paşa bizzat örgütlediği bu organizasyonla bölgedeki yetim, öksüz çocuklara sahip çıktı.
Sahipsiz çocukları ölümden sefaletten kurtararak onların meslek sahibi olmalarını sağladı ve bu nedenle de "yetimler babası" olarak anıldı. Karabekir, aynı zamanda çocukların eğitimi ve yetiştirilmesine dair öğüt niteliğinde pek çok kitap da kaleme almıştı.
Kazım Karabekir'in kaleme aldığı Çocuk Davamız adlı eserin birinci cildi, ilk olarak 1943 yılında basılmıştır.
Çocuk Davamız , Kâzım Karabekir'in çocuk, aile ve eğitim hakkındaki görüşlerini yansıtır. Birinci Dünya Savaşı sonrası Anadolu'da sefalet içindeki kimsesiz çocuklar için oluşturduğu kurumları ve onların eğitimine verdiği önemi gösterir.
Bu kitap içindeki birçok mektup ve gazete haberleriyle içinde yaşadığımız coğrafyanın toplumsal yapısı hakkında bir belgesel niteliğindedir.
Kazım Karabekir'in kaleme aldığı Çocuk Davamız II adlı eser, geliştirilerek 2000 yılında İstanbul'da basılmıştır. Eseri yayına hazırlayan Faruk Özerengin'dir.
Kazım Karabekir Paşa'nın özellikle görev yaptığı Doğu illerinde bakımsız çocuklara yönelik yapmış olduğu çalışmaları ve raporlarını topladığı eserin bu ikinci cildi, günümüz idarecileri için iyi bir kaynak, tarih meraklıları için ise ibret verici bir çalışmadır.
Kazım Karabekir eserine şu sözlerle başlar: "Bir taraftan çocuk sefaleti, bir taraftan da şahane çocuk balolarını okudukça ve işittikçe ben de duygularımı kaybettim. Bakımsız çocuklar millet enerjisinin, bakımsız topraklar da vatan enerjisinin kaybedilmesi demektir. Bakımsız çocuk milli tehlikedir. Çünkü her yıl maddi manevi bir sürü düşkün halk arasında kaynaşacak ve ordu saflarına karışacaktır. Demek milletin ve ordusunun keyfiyet bakımından kıymeti her yıl bir derece daha düşecektir. Vatanın geleceğinin sahipleri bugünün çocuklarıdır. Şu halde bakımsız çocukların bu vatana nasıl sahip olacakları bugünden düşünülecek bir meseledir."
Kazım Karabekir'in kaleme aldığı Çocuklara Öğütlerim adlı eser, ilk olarak 1920 yılında Erzurum'da basılmıştır. 2000 yılında Faruk Özerengin tarafından yeniden yayına hazırlanan eserin baskısı İstanbul'da gerçekleştirilmiştir.
Kazım Karabekir bu kitabında ahlaklı, temiz huylu, çalışkan bir nesil yetiştirmeyi hedeflemiştir. Bu kitap, çok defa basılmış, ders kitabı olarak da değerlendirilmiştir.
Kazım Karabekir bu eserinde genç nesillere seslendiği öğütlerini derlemiştir. Karabekir, bu eserine başlarken çocuklara şöyle seslenir: "Sevgili evlatlarım... Biz bu yoksullukta sizi var etmeye çalışıyoruz. Siz de yetişip varlıklar içinde milleti mes'ut edecek ve memleketi şenlendireceksiniz. Temiz ve sevimli bir hayat için esas olan bu öğütleri size rehber olsun diye yazdım. Zavallı milletimiz pek cahil ve tabii, pek hastadır. Onu sizin tatlı dilleriniz yükseltecek ve iyi edecektir."
Kazım Karabekir'in kaleme aldığı Hâlâ Bu Mektep adlı eser, 1997 yılında İstanbul'da basılmıştır.
Bu kitapta, Cumhuriyet'ten önce, mahalle mekteplerinde şeriat esaslarına göre verilen eğitimin, biraz da karikatürize edilmiş bir fotoğrafı vardır. Kitapta yer alan çocuk oyunu, bu eğitim sistemini konu alır.
Kazım Karabekir'in askeri üniformasını çıkarır çıkarmaz kaleme aldığı bu piyes, 1923 yılında Akhisar'da yayımlanan Yeni Yol isimli çocuk dergisinde yer almıştır. Kazım Karabekir'in içerik olarak çok değerli olan bu eseri, aynı zamanda bir belge niteliğini taşır.