Arama

Kıbrıs Barış Harekatı'nın tarihsel arka planı

Kıbrıs Barış Harekatı, 20 Temmuz 1974 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs adasına düzenlediği bir askeri operasyon olarak bilinir. Bu harekatın temel amacı, Kıbrıs'taki Türk ve Yunan toplulukları arasındaki artan gerilimi sona erdirmek ve Kıbrıs Türklerinin güvenliğini sağlamaktı. Kıbrıs Barış Harekatı, adanın tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Harekatın sonuçları uluslararası ilişkilerde dengeleri değiştirdi. Bugün bile Kıbrıs meselesi, bölgede ve uluslararası arenada tartışılan ve çözüm aranan bir konu olmaya devam ediyor. Sizler için bu harekatın arka planını inceledik.

  • 12
  • 13
Vahşetin panoraması
Vahşetin panoraması

🔷 Türk askerleri yalnızca 2 günde (14 Ağustos-16 Ağustos) Ada'nın üçte birlik bölümünde kontrolü sağladı ve bölgeyi ele geçirdi. Rumların yağmaladıkları bölgelerde katledilen yüzlerce Türk'ün naaşları ise Rumların geri çekilmek zorunda kalmasından sonra ortaya çıktı.

🔷 Uzun yıllardır Ada'da Türklerle beraber yaşayan Rumların, bir gecede katlettikleri Türk komşularına karşı yaptıkları bu onursuz vahşetin resmi, uzun süre hafızalarda kaldı.

  • 13
  • 13
Kıbrıs Harekatı'nın sonuçları
Kıbrıs Harekatı’nın sonuçları

🔷 Kıbrıs'ın bugünkü sınırları, harekat sonucunda çizildi. 13 Şubat 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu ve Rauf Denktaş, Devlet ve Meclis Başkanı oldu.

🔷 15 Kasım 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ilan edildi ve ilk Cumhurbaşkanı ise Rauf Denktaş oldu. Harekatın ardından, Kıbrıslı Türkler 1 Ekim 1974'te Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi'ni kurdu.

🔷 15 Kasım 1983'te oy birliğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurulduğunu duyurdu. KKTC'nin ilanı, Kıbrıs Türk halkının adadaki varlığını devlet olarak temellendirme ve kendi kaderini tayin etme hakkını güvence altına alma adına önemli bir adımdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN