Kiliseye çevrilen Türk eserleri
Osmanlı'nın fethettiği ve güzel bir sadâ bırakarak çekilmek durumunda kaldığı yerlerdeki yapılar ya tahrip edildi ya da kiliseye çevrildi. Osmanlı'dan kalma yapıları yok ederek şehrin tarihini sıfırlamak isteyen yeni devletçikler, günden güne yapıları bitirmeye devam ediyor. Gelin, kiliseye çevrilen Türk eserlerine ülke ülke bakalım..
Giriş Tarihi: 22.11.2022
08:51
Güncelleme Tarihi: 22.11.2022
09:01
Bulgaristan'da kiliseye çevrilen eserler
🔶 Uzuncaova kasabasında bulunan, 16. yüzyılda yaptırılan Gazi Sinan Paşa Külliyesi, saat kulesi ve kervansaray yapılarının kimlikleri 20. yüzyılın başında yok edilir. Cami minaresi yıkılır ve kiliseye çevrilir. Saat kulesi de kilisenin çan kulesi olarak dönüştürülür. Kervansarayın ise sadece kapısı kalır.
🔶 Bulgaristan'da Varna ile Balçık arasında XVI. yüzyıla ait Akyazılı Sultan Tekkesi, 1900'lerin başında Aziz Athanasios'ın mezarı burasıdır denilerek kiliseye çevrilir.
🔶 Harmanlı kasabasında bulunan Hızır Baba Türbesi , 1960'lara kadar kilise olarak kullanılır ve daha sonra terk edilir. Şu anda harabe haldedir.
🔶 Bulgarların Türklere yönelik zulümleri yaptıkları katliamlar ve Türk mezarlıklarıyla sınırlı kalmayarak tarihi eserlere de saldırırlar. Camileri kiliseye çevirmekle yetinmeyip insanları dinlerini değiştirmeye zorladılar.
Yunanistan'da tahrip edilen eserler
🔶 II. Ahmet'in yaptırdığı cami, tahrip edilerek kiliseye çevrilir. Bağımsız Yunanistan'ın ilk başkentinde bulunan bu camide Yunanistan'ın bağımsızlığından sonra ilk kralına taç giydirdiği mekândır.
🔶 Program sunucusu Prof. Dr. Haşim Şahin'in, "bölgede yaptığınız bu tarihi çalışmalar esnasında ilginç olaylar yaşadınız mı?" sorusuna konuk Yüksek Mimar Mehmet Emin Yılmaz şöyle cevap verdi: "Türk olduğumuzu söylemiyorduk ilk başta. Bizim geldiğimizi görünce kiliseyi kilitleyip bizi dışarı çıkardılar. Başka bir yerde görevliler bizi apar topar dışarı çıkardılar."
🔶 Bayezid Baba Türbesi'nin sağına ve soluna eklentiler yapılır. Memi Baba Tekkesi de mübadeleden sonra kiliseye dönüştürülür.
🔶 Kavala'da turistlerin en çok ziyaret ettiği mekanlardan biri olan Pargalı İbrahim Paşa Camii de kiliseye çevrilir. Minaresi yıkılarak yerine çan kulesi yapılır. Kubbesi özgün bir halde durmaktayken içerisindeki camiye ait tüm izler yok edilir.
🔶 Program konuğu Emin Yılmaz, ülkedeki değişiklik için kırılma noktasını şöyle açıkladı: "Yunanistan'daki yapılar için mübadele bir dönüm noktası. Mübadele, Anadolu'daki Ortodoksların Yunanistan'daki Müslümanlar ile değişikliği demektir. Bu olay mimaride de kendini gösterir. Yunanistan'daki mimari dönüşümün büyük kısmı 1924'te olur."
🔶 Yine Kavala'da bulunan Debboy Camii de kiliseye çevrilerek Osmanlı izleri yok edilir.
🔶 Limni Adası'nda II. Abdülhamid'in arşiv fotoğrafları kaynak gösterilerek üç adet cami olduğu belirlenir. Ancak Yunanlılar çarşıda bulunan camiyi sinema salonuna çevirir. İlk sinema gösterimi sırasında yangın çıkar, yangından kimse sağ kurtulamaz. Yunanlılar yanık binayı yıkarak kilise inşa eder.