Arama

Kölelikten sultanlığa: Baybars

Türk-İslam tarihinin en büyük devletlerinden biri olarak kabul edilen Memlükler, tam manada kuruluşunu Kıpçaklardan köle olarak Mısır bölgesine gelen Baybars ile sağlar. Köle pazarında satılan Baybars, azmini ve mücadelesini hiç bırakmayarak Moğolları durduran Müslüman lider olarak tarihe geçer. İşte Baybars'ın müthiş hayat hikayesi…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 13
  • 18

Memlük tarihindeki yeni dönem

🔷 Tarihçiler, Memlük Devleti'nin gerçek manada kurucusu olarak Baybars'ı kabul eder. İleri görüşlü bir isim olan sultan, yönetimi eline alır almaz Moğol ve Haçlı üzerine seferlere çıkarak önemli başarılara imza atar. 17 yıllık saltanatında 40 sefer düzenler.

🔷 Memlük Devleti'nin nüfuzunu Arap Yarımadası'na yaymaya başarır. Ülkedeki otorite ve iç huzuru sağlamak için ayaklanmaları bastırarak emniyeti sağlar.

(X) 11 maddede Türk dilinin en eski metinleri: Orhun Kitabeleri

  • 14
  • 18

Haçlılarla çetin mücadelesi

🔷 Baybars'ın en önemli amaçlarından biri de Haçlılar'a karşı topyekün bir mücadeleye girişmek ve onları Ortadoğu'dan çıkarmaktı. Bu düşünceyle 1265 şubatı başlarında harekete geçerek Kaysâriye, Yafa, Aslis ve Arsuf şehirlerini ele geçirir.

🔷 Baybars'ın Haçlılara karşı aldığı en büyük zafer, 1268 yılında Antakya'yı fethetmesidir. Haçlıların doğuda kurdukları ikinci prenslik olan Antakya'nın ortadan kaldırılması İslam dünyasında sevinçle karşılanır.

(X) Celaleddin Harezmşah kimdir?

  • 15
  • 18

Vefatı

🔷 Baybars Moğollar'ı bozguna uğrattıktan sonra Antakya üzerinden Dımaşk'a döndüğü sırada ansızın hastalanır. Ağırlaşan rahatsızlığı nedeniyle on dört gün sonra, 20 Haziran 1277'de vefat eder.

🔷 Vasiyeti Şam kırsalında yer alan Dareyya'ya gömülmek olsa da oğlu Muhammed Bereke onu Şam'da hazırlattığı türbeye defneder.

(X) İlk Müslüman kadın hükümdar Raziye Sultan'ın iktidar savaşı

  • 16
  • 18

Baybars'ın devleti ihyası

🔷 Baybars, ülkesinde Cengiz yasası ve töresini uygular, adalet ve hukuka önem verir. Tarihi kaynaklar onun çok çalışan ve disiplinli bir lider olduğunu vurgular.

🔷 Dört büyük Sünnî mezhep mensuplarının işlerini görmek için her mezhebe ait kadıların başına kādılkudâtlar tayinini, ilk kez o gerçekleştirir.

🔷 Oldukça etkili posta teşkilâtı kurar, ordusunu yeni silâhlarla donattıktan başka İskenderiye, Kahire, Dimyat tersanelerini genişletir.

  • 17
  • 18

Baybars'ın unvanları

🔷 İslam'ın iki mukaddes şehri olan ve Haremeyn olarak anılan Mekke ve Medine'nin hizmetkârı anlamına gelen "Hadimü'l-Haremeyn" unvanını kullanılır. İlk olarak Kudüs fatihi Selahaddin Eyyubi tarafından kullanılan bu unvan daha sonraki Memlük sultanları ve Yavuz Sultan Selim'den itibaren Osmanlı padişahları tarafından kullanılır.

🔷 Dinin direği anlamına gelen "Rükneddin" unvanını kullanan Baybars, Hristiyan ve Moğollara karşı kazandığı zaferler sonrasında dinin kılıcı anlamına gelen "Seyfeddin" olarak değiştirerek bu unvanı da kullanmaya başlar.

(X) Şark'ın en sevgili sultanı: Selahaddin Eyyubi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN