Arama

Kölelikten sultanlığa: Baybars

Türk-İslam tarihinin en büyük devletlerinden biri olarak kabul edilen Memlükler, tam manada kuruluşunu Kıpçaklardan köle olarak Mısır bölgesine gelen Baybars ile sağlar. Köle pazarında satılan Baybars, azmini ve mücadelesini hiç bırakmayarak Moğolları durduran Müslüman lider olarak tarihe geçer. İşte Baybars'ın müthiş hayat hikayesi…

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 17
  • 18

Baybars'ın unvanları

🔷 İslam'ın iki mukaddes şehri olan ve Haremeyn olarak anılan Mekke ve Medine'nin hizmetkârı anlamına gelen "Hadimü'l-Haremeyn" unvanını kullanılır. İlk olarak Kudüs fatihi Selahaddin Eyyubi tarafından kullanılan bu unvan daha sonraki Memlük sultanları ve Yavuz Sultan Selim'den itibaren Osmanlı padişahları tarafından kullanılır.

🔷 Dinin direği anlamına gelen "Rükneddin" unvanını kullanan Baybars, Hristiyan ve Moğollara karşı kazandığı zaferler sonrasında dinin kılıcı anlamına gelen "Seyfeddin" olarak değiştirerek bu unvanı da kullanmaya başlar.

(X) Şark'ın en sevgili sultanı: Selahaddin Eyyubi

  • 18
  • 18

Meşhur eserleri

🔷 Baybars Camii
Kahire'de inşa ettirdiği cami, şehrin günümüze ulaşan en eski yapısıdır. 1269 yılında tamamlanan cami, Baybars'ın en büyük ve en değerli eseri olarak kabul edilir.

🔷 Zahiriyye Medresesi
Emeviyye Camii'nin kuzeybatısında yer alan medresenin kütüphanesi de çok meşhurdur. Dönemin önemli eğitim üssü olan medrese, 1877 yılında genel bir kütüphaneye dönüştürülür.

(X) Dört mezhep fıkhının okutulduğu medrese: Müstansıriyye

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN