Arama

"Körler ülkesi" olarak bilinen Kadıköy’ün ilginç hikayesi

Kadıköy'e yüzyıllar önce neden Körler Ülkesi denildiğini biliyor musunuz? Yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanması M.Ö'ye kadar uzanan Kadıköy, zamanla örülü bir çok efsane ve mitolojik unsura da evsahipliği yapmıştır. Kalkedon olarak da bilinen Kadıköy, efsanelerde "Körler Ülkesi" olarak anılırdı. Ancak, bu ilginç ismin kökeni, sadece bir değil, iki farklı sebepten kaynaklanıyor gibi görünüyor. Anlatılara göre, bu ismin ardında yatan tarihi ve mitolojik detaylar, ilginç bir öyküyü ortaya çıkarıyor. Kadıköy'ün geçmişine dair bu hikayeler arasında tercih yapmak size düşüyor.

🔵 Byzas lideliğinde yola çıkan Megara halkı, Ege'nin dalgaları arasında kıyı boyunca ilerledi. Sonunda karaya ayak bastıklarında, bugünkü İstanbul'un yakınlarına gelmişlerdi. Bulundukları yerin karşısında yemyeşil bir sahil vardı, boş ve bakir, adeta bir cennet köşesi gibiydi. Ancak bulunduğu kıyı, kalabalık ve bakımsızdı.

🔵 Byzas şaşırmıştı. Etrafındaki güzelliklere karşın, insanlar neden bu pislikte, bu kalabalıkta yaşıyorlardı? Kahinlerin sözleri aklına geldi: "Körler Ülkesi'nin karşısı." "Eğer karşıdaki güzelliklerde yerleşmeyi reddedip, bu berbat yerde yaşamayı seçmişlerse, o zaman gözleri kör olmalıydı" dedi ve denizin karşısına geçti.

🔵 Byzas, kahinlerinin bahsettiği yerin tam olarak Kalkedon'un karşısında yer alan bölge olduğuna artık kesin bir şekilde hükmetti ve İstanbul'un ilk temellerini orada atmış oldu. Byzas'ın kararı, İstanbul'un mührünü taşıyan bir kaderin başlangıcı olmuştu.

🔵 Başka bir anlatıda Yunanca tarihçi Heredot'a göre, kahinden öğüt alan Byzas ve halkı, Sarayburnu'ndan karşı kıyıya bakarak, "Bu kadar güzel bir yer varken orada yaşıyorlarsa, bu insanlar kör olmalı" demişler. Byzas yerleştikleri bölgede, Byzantion şehrini kurmuş ve karşı kıyıya da "Körler Ülkesi" anlamına gelen Kalkedon ismini vermiştir.

ORTA ÇAĞ'DA KİTAP HIRSIZLIĞINA KARŞI SIRA DIŞI ÇÖZÜMLER

  • 6
  • 10
Heybeliada'daki zengin bakır madenleri
Heybeliada’daki zengin bakır madenleri

🔵 Heredot ve antik dönem tarihçileri, Kadıköy'ün karşı yakasının daha güzel ve yerleşim için uygun olduğunu söyleyip Kalkedon'da yaşayanları "körler" diye folklorik bir anlatıya dönüştürdülerse de aslında bu durumun başka bir sebebi olabileceği daha sonraları bazı tarihçiler tarafından ifade edilmiştir.

🔵 Kalkedon'u kuranların asıl amacının, Khalkis Adası'nda (Heybeliada) bulunan zengin bakır yataklarından yararlanmak olduğunu düşünüyor. Bizantion'un seçiminde Karadeniz ticaretinin kontrol altında tutulması ön planda iken, Kalkedon'un seçiminde bakır madeni öncelikli bir faktör durumunda idi.

  • 7
  • 10
Farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptı
Farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptı

🔵 Kadıköy, tarih boyunca farklı medeniyetlerin ve kültürlerin etkisi altında kalmıştır. Bizans, Osmanlı ve daha sonra Cumhuriyet döneminde İstanbul'un önemli bir parçası olmuştur.

🔵 Özellikle Osmanlı döneminde, Kadıköy, ticaretin canlı olduğu dinamik bir yer haline gelmiş ve önemli bir ekonomik bölge olmuştur. Orhan Gazi döneminde Kalkedon'un bir kısmı Osmanlı topraklarına katılmış, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinden sonra bu yörenin bakımsız bir köy görünümünün düzelmesi için İstanbul Kadısı Hızır Bey'in buraya yerleşmesini istemiştir. Semt önceleri "Kadıköyü" sonraları Kadıköy olarak anılmıştır.

ESKİDEN HAKİM VE AVUKATLAR MAHKEMEDE NEDEN PERUK TAKARLARDI?

  • 8
  • 10
2 bin 500 yıllık antik kent gün yüzüne çıktı
2 bin 500 yıllık antik kent gün yüzüne çıktı

🔵 Haydarpaşa Garı çevresindeki arkeolojik kazı alanında yapılan çalışmalarda rastlanan tarihi kalıntılar, mezarlar, objeler ve hamam, "Körler Ülkesi" olarak adlandırılan Kalkedon (Kadıköy) antik şehrine dair önemli ipuçları veriyor.

🔵 Osmanlı, Bizans, Helenistik ve Klasik dönemlere ait birbirinden farklı tarihi yapıları içerisinde barındıran alanda yapılan kazı çalışmaları, Anadolu'nun köklü tarihine ışık tutmaktadır.

https://www.instagram.com/p/DBqZHizqtBS/

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN