Arama

"Körler ülkesi" olarak bilinen Kadıköy’ün ilginç hikayesi

Kadıköy'e yüzyıllar önce neden Körler Ülkesi denildiğini biliyor musunuz? Yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanması M.Ö'ye kadar uzanan Kadıköy, zamanla örülü bir çok efsane ve mitolojik unsura da evsahipliği yapmıştır. Kalkedon olarak da bilinen Kadıköy, efsanelerde "Körler Ülkesi" olarak anılırdı. Ancak, bu ilginç ismin kökeni, sadece bir değil, iki farklı sebepten kaynaklanıyor gibi görünüyor. Anlatılara göre, bu ismin ardında yatan tarihi ve mitolojik detaylar, ilginç bir öyküyü ortaya çıkarıyor. Kadıköy'ün geçmişine dair bu hikayeler arasında tercih yapmak size düşüyor.

  • 7
  • 10
Farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptı
Farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptı

🔵 Kadıköy, tarih boyunca farklı medeniyetlerin ve kültürlerin etkisi altında kalmıştır. Bizans, Osmanlı ve daha sonra Cumhuriyet döneminde İstanbul'un önemli bir parçası olmuştur.

🔵 Özellikle Osmanlı döneminde, Kadıköy, ticaretin canlı olduğu dinamik bir yer haline gelmiş ve önemli bir ekonomik bölge olmuştur. Orhan Gazi döneminde Kalkedon'un bir kısmı Osmanlı topraklarına katılmış, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinden sonra bu yörenin bakımsız bir köy görünümünün düzelmesi için İstanbul Kadısı Hızır Bey'in buraya yerleşmesini istemiştir. Semt önceleri "Kadıköyü" sonraları Kadıköy olarak anılmıştır.

ESKİDEN HAKİM VE AVUKATLAR MAHKEMEDE NEDEN PERUK TAKARLARDI?

  • 8
  • 10
2 bin 500 yıllık antik kent gün yüzüne çıktı
2 bin 500 yıllık antik kent gün yüzüne çıktı

🔵 Haydarpaşa Garı çevresindeki arkeolojik kazı alanında yapılan çalışmalarda rastlanan tarihi kalıntılar, mezarlar, objeler ve hamam, "Körler Ülkesi" olarak adlandırılan Kalkedon (Kadıköy) antik şehrine dair önemli ipuçları veriyor.

🔵 Osmanlı, Bizans, Helenistik ve Klasik dönemlere ait birbirinden farklı tarihi yapıları içerisinde barındıran alanda yapılan kazı çalışmaları, Anadolu'nun köklü tarihine ışık tutmaktadır.

https://www.instagram.com/p/DBqZHizqtBS/

🔵 Çalışmalarda, MÖ 5. yüzyıla ait olduğu belirtilen ve saray olduğu düşünülen bir mimari kalıntı ile kale olduğu sanılan ve bu yönde inceleme çalışmaları süren T şeklinde bir yapıya rastlandı.

🔵 Kazılarda bugüne kadar Kalkedon'a ait mimari kalıntılar, mezarlar, binlerce obje ve hamam ile 10 bine yakın sikke bulundu.

HER ŞEY NE ANLAMA GELİYOR? FELSEFE İÇİN KİTAP ÖNERİLERİ

  • 10
  • 10

🔵 Kalkedon ile Byzantion şehirleri arasında sürekli bir etkileşim olduğundan, iki kent arasındaki sikkelerde farklı figürler bulunmaktadır. Byzantion sikkelerinde boğa ve yunus motifleri kullanılırken, Kalkedon sikkelerinde boğa ve buğday başağı figürleri tercih edilmiştir.

🔵 MÖ 480'e tarihlenen Khalkedon sikkelerinde, sakallı bir adamın tekerlek figürü bulunurken, MÖ 450-400 dönemindeki sikkelerde ise başlangıçta sakallı olarak kabul edilen bir erkek figürü, sonraki dönemlerde sakalsız Apollon olarak tanımlanmış, arka yüzde ΚΑΛΧ yazısı ve çentikli bir tekerlek figürü yer almıştır.

Editör: Halil İbrahim Kutlu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN