Arama

Korsanlığın tarihi: Korsanlıktan yetişen Osmanlı denizcileri

Korsanlar, denizlerde gerçekleştirdikleri yağma faaliyetleri ve bunlara ilişkin hikâyelerle zihinlerimizde yer ettiler. Günümüzde olumsuz bir çağrışımda bulunsa da korsanlık, geçmiş dönemlerde denizlere hâkim olmanın, sahil ve deniz ticaretini korumanın önemli bir mihenk taşıydı. Nitekim korsanlar, İslam dünyasında cihad ve gaza anlayışının bir parçası olarak kabul görmüş; Osmanlı deniz donanmasının kuruluşunda ise korsanlıktan yetişen denizciler etkili olmuştu.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 10
  • 10
İSLAM HUKUKU AÇISINDAN KORSANLIK NASIL GÖRÜLMÜŞTÜ?
İSLAM HUKUKU AÇISINDAN KORSANLIK NASIL GÖRÜLMÜŞTÜ?

Korsanlık, İslam hukuku açısından cihadın bir parçası olarak görülmüş ve "deniz gazası" manası verilen bu faaliyette korsanların aldıkları ganimetler meşru sayılmıştır.

🔸 Fıkıh esasları bakımından her gemi, bir kale gibi telakki edilmiş ve onu muhasara edenlerin ganimeti paylaşma kuralları uygulanmıştır.

🔸 Yalnızca gasp ve öldürme amaçlı gerçekleştirilen korsanlık faaliyetleri ise "hırâbe" olarak kabul edilmiştir.

🔸 Güvenliği yok etme, gasp, karışıklık çıkarma, korku salma gibi amaçlar taşıyan korsanlar, "Allah ve Resulüne karşı savaşanlar ve yeryüzünde düzeni bozmaya çalışanlar..." ayetinden hareketle fiillerin derecesine göre cezalandırılır.

(x) Maide suresinin 33. ayetinin tefsiri 📕 ve meali🔊

🔸 Eşkıyalık olarak görülen bu faaliyetlerde malı gasp edilenin Müslüman ya da gayrimüslim olması sonucu değiştirmez.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN