Kosova'daki Osmanlı eserleri
Beş yüz seneden fazla Osmanlı idaresi altında huzur içinde yaşamış olan Kosova, fetihten sonra mimari eserlerle süslenmiş, "Rumeli'nin kalbi" olarak asırlarca Osmanlı'nın mimarisini barındırmıştır. 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın hemen her şehir ve kasabasında Osmanlı'nın izine rastlamak mümkündür. Peki bu eserler hangileridir? işte Kosova'daki Osmanlı eserleri...
Giriş Tarihi: 14.04.2020
09:45
Güncelleme Tarihi: 14.04.2020
12:17
Yakova şehir merkezinde, Hacı Şeyh Musa Tekkesi ile aynı sırada bulunan Gül (Çül) Camii 19. yüzyıla aittir. Cami günümüzde ibadete açıktır. Dikdörtgen planlı olup, içten yenilenmiş sekizgen ahşap bir tavan, dıştan kırma bir çatı ile örtülüdür. Minare, caminin doğu duvarına bitişiktir. Günümüzde ise minare ayakta değildir. Sadece kaidesi bulunmaktadır.
Yakova şehir merkezinden uzakta, kenar mahallelerden birinde, Drenik nehri üzerinde bulunan Tabak/Debbağ Köprüsü 18. yüzyıl yapısıdır. Köprü, asli faaliyetini devam ettirmemektedir. Yedi kemer gözlü köprünün sivri kemerleri yontu taşından, diğer tüm kısımları ise moloz taştan yapılmıştır.
Yakova şehri içinde, Kirena Nehri yakınında bulunan Yakova Rüştiyesi 19. yüzyıl yapısıdır. İki katlı olan yapı, dikdörtgen planlı olup kırma bir çatı ile örtülüdür. Rüştiyenin yanında Kaza Çeşmesi yer almaktadır.
Yakova şehir merkezinde bulunan Batuşa Kulesi, 19. yüzyıl yapısıdır. Batuşa Kulesi, Osmanlı'nın Balkanlarda hakim olduğu son yüzyıllarda inşa edilen kule-ocak yapı türüne girmektedir. Üç katlı olan yapı, düzgün kesme taştan inşa edilmiştir.
Yakova'dan Prizen'e giderken Direnik Nehri üzerinde bulunan Terzi Köprüsü, kitabesine göre 1796-97'de yapılmıştır. Kesme taştan yapılmış olan köprü, on bir kemer gözlüdür. 1931 yılındaki onarımda köprünün iki gözü kapatılmıştır. Günümüzde yalnızca yayalar tarafından kullanılmaktadır.