Kosova'daki Osmanlı eserleri
Beş yüz seneden fazla Osmanlı idaresi altında huzur içinde yaşamış olan Kosova, fetihten sonra mimari eserlerle süslenmiş, "Rumeli'nin kalbi" olarak asırlarca Osmanlı'nın mimarisini barındırmıştır. 2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın hemen her şehir ve kasabasında Osmanlı'nın izine rastlamak mümkündür. Peki bu eserler hangileridir? işte Kosova'daki Osmanlı eserleri...
Giriş Tarihi: 14.04.2020
09:45
Güncelleme Tarihi: 14.04.2020
12:17
Yakova şehir merkezinde bulunan Batuşa Kulesi, 19. yüzyıl yapısıdır. Batuşa Kulesi, Osmanlı'nın Balkanlarda hakim olduğu son yüzyıllarda inşa edilen kule-ocak yapı türüne girmektedir. Üç katlı olan yapı, düzgün kesme taştan inşa edilmiştir.
Yakova'dan Prizen'e giderken Direnik Nehri üzerinde bulunan Terzi Köprüsü, kitabesine göre 1796-97'de yapılmıştır. Kesme taştan yapılmış olan köprü, on bir kemer gözlüdür. 1931 yılındaki onarımda köprünün iki gözü kapatılmıştır. Günümüzde yalnızca yayalar tarafından kullanılmaktadır.
İpek şehir merkezinde, çarşı içinde bulunan 15. yüzyılın ikinci yarısında tarihlendirilen cami, külliye yapısıdır. Külliyede medrese, mektep, kütüphane, han ve hamam yapılardı vardı. Günümüzde sadece cami ayaktadır, diğerleri yıkılmıştır. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan cami İpek'te kubbeli olan tek camiidir. Haziresinde Mirakay Mustafa Hayri Bey Mezarı ve Zeynel Abidin [Hacı Zeka] Efendi'nin mezarı bulunmaktadır.
MERRE HÜSEYİN (KURŞUNLU) CAMİİ
İpek şehir merkezine yakın bir yerde bulunan Merre Hüseyin (Kurşunlu) Camii 17. yüzyıl başında yapılmıştır. Merre (Mere) Hüseyin Paşa, vakfı olan bu camiden başka, İpek'te bir hamam ve bir de han inşa ettirmiştir. Merre Hüseyin Paşa iki defa sadrazamlık makamına oturmuş, çeşitli devlet görevlerinde bulunmuştur. Rumeli'de memuriyeti bulunmayan Merre Hüseyin Paşa'nın, İpekli olduğundan dolayı bu camiyi yaptırdığı düşünülmektedir.
İpek şehrinin Budisavci ilçesinde, Ak Dirin'in kolu olan İstok suyu üzerine yapılmış köprünün 15. yüzyıl sonu 16. yüzyıl başlarında inşa edildiği sanılmaktadır. Kesme taştan inşa edilen köprü, on dört ayağa oturan, on üç gözlü olarak inşa edilmiştir.